Вперше до лику блаженних Ватикан зарахував родину з Польщі, яка переховувала євреїв

Дата: 11 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

10 вересня, у неділю, Ватикан вперше зарахував до лику блаженних польську сім’ю за те, що під час Другої світової війни, коли Польща перебувала під німецькою окупацією, вона переховувала євреїв від нацистів. Німці знайшли та вбили всіх членів родини та євреїв, яких ті переховували, у 1944 році.

Про це повідомляє Deutsche Welle. 

Фото: Darek Delmanowicz

Тож беатифікували вбиту польську багатодітну родину – 44-річного Юзефа Ульма, його вагітну 31-річну дружину Вікторію та їхніх шістьох дітей, віком до восьми років. 

Юзеф був фермером, захоплювався фотографією й документував життя сім’ї та села. Він та його дружина Вікторія – католики.

Німецька поліція стратила їх 24 березня 1944 року, після того як їх видали нацистам. Родина переховувала вісьмох євреїв на своєму горищі, яких також убили.

День їхнього вбивства нині є днем памʼяті поляків, які рятували або намагалися врятувати євреїв під час німецької окупації, коли за це могли стратити без суду та слідства.

В Ізраїлі подружжя визнано Праведниками народів світу. У польському місті Маркова є музей, присвячений цій родині. 

Відомо, що беатифікація – це термін, який означає, що католицька церква вважає, що померла особа “потрапила на небо” і може “заступатися” за людей, які моляться в її імʼя. Зарахування до лику блаженних є однією з найвищих нагород католицизму.

Беатифікація цієї родини є винятковою, оскільки новонароджена сьома дитина подружжя також буде беатифікована, хоча була нехрещеною. 

Нагадаємо, що в лютому 2022 року держава Ізраїль відзначила ще сімох громадян України як Праведників народів світу: вони рятували життя євреїв за часів Другої світової війни.

Званням “Праведник народів світу” держава Ізраїль відзначає тих людей, які рятували євреїв від переслідування та знищення в роки Другої світової війни на території окупованої нацистами Європи. Вони отримують почесну грамоту та медаль, а їхні імена викарбовують у Яд Вашем – меморіалі Голокосту на горі Герцля в Єрусалимі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter