“Воєнний стан” Путіна ввели для придушення опору на окупованих територіях – МЗС

Дата: 19 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України вважає, що президент країни-терориста Володимир Путін запровадив воєнний стан на нових тимчасово окупованих територіях (ТОТ) з метою придушити опір місцевого населення.

Про це йдеться на сторінці українського зовнішньополітичного відомства. 

На переконання українських дипломатів, оголошення так званого “воєнного стану” з боку РФ має на меті придушити опір мешканців Луганщини, Донеччини, Запоріжжя та Херсонщини, які виступають проти російської окупації. Навіть масована російська пропаганда не здатна замаскувати провал зусиль Росії з анексії українських територій.

Відомство назвало указ Путіна нікчемним і поклало на російського диктатора відповідальність за правові наслідки для України та її громадян та для міжнародної спільноти.

“Такий крок є черговим прикладом злочинів російського керівництва проти Української держави та українців”, – мовиться в повідомленні.

Водночас міністерство попросило Захід якнайшвидше надати Україні сучасні системи протиракетної та протиповітряної оборони.

Секретар РНБО Олексій Данілов на своїй твіттер-сторінці заявив, що оголошенням воєнного стану режим Путіна готує масову депортацію українців з їхньої землі.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснила, як таке запровадження “воєнного стану” на тимчасово окупованих територіях України посилить заходи щодо примусової мобілізації громадян України на ТОТ, адже передбачається збільшення кількості перевірок документів на вулиці, транспортних засобів, навіть приватного житла.

Серед пунктів указу міститься норма про створення органів цензури та введення воєнної цензури за поштовими відправленнями й повідомленнями, що передаються за допомогою телекомунікаційних систем, а також контролю за телефонними розмовами. 

Як повідомили виданню ZMINA мешканці Генічеського району на Херсонщині, окупанти вже почали записувати IMEI-номери мобільних телефонів у цивільних та фіксувати власників автомобілів. 

Водночас перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар закликала ЮНЕСКО та партнерів засудити “воєнний стан” на ТОТ Запорізької, Херсонської областей та Сходу України. Вона переконана, що ці незаконні дії Москви ставлять під загрозу культурну спадщину та створює привід для незаконного вивезення культурних об’єктів до Росії. 

Як держава-учасниця Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року (Гаазька конвенція) і першого протоколу до конвенції країна-терорист грубо порушує ці міжнародні документи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter