Вночі окупанти атакували Київщину та Дніпропетровщину дронами-камікадзе, сили ППО збили 30 з 35 “шахедів”

Дата: 19 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У ніч проти 19 грудня російські окупанти вчинили чергову масовану атаку на обʼєкти критичної інфраструктури Київщини та Дніпропетровщини. У повітряному просторі столиці зафіксували понад 20 “шахедів”. Більшість із них вдалося знищити. Водночас на Півдні України сили ППО збили 10 дронів.

Про це повідомляє голова Київської ОВА Олексій Кулеба та речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

Фото: Офіс генерального прокурора

“Унаслідок нічної атаки дронами в Київській області пошкоджені об’єкти інфраструктури та приватні будинки. Попередньо двоє постраждалих. Людям надається допомога – вони під наглядом лікарів”, – написав Кулеба.

Зараз усі служби на місцях працюють над ліквідацією наслідків ударів. Надати деталі Кулеба пообіцяв згодом.

Крім того, мер Києва Віталій Кличко повідомив, що кілька вибухів пролунали в Солом’янському та Шевченківському районах столиці. Унаслідок атаки на столицю є пошкодження об‘єктів критичної інфраструктури. Енергетики та тепловики працюють над тим, щоб оперативно стабілізувати ситуацію з енерго- та теплопостачанням.

Фото: Офіс генерального прокурора

“У ніч з 18 на 19 грудня 2022 року російські окупаційні війська атакували Україну дронами-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва. На південному напрямку силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування “Південь” знищено 10 “шахедів”, – наголосив Братчук.

Очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко також написав, що цієї ночі росіяни атакували область дронами-камікадзе, важкою артилерією та “градами”. Захисники з повітряного командування “Схід” знищили над областю два безпілотники – “шахеди”.

Фото: Валентин Резніченко

“У ніч з 18 на 19 грудня 2022 російські окупаційні війська атакували Україну дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136/131. Загалом виявлено близько 35 баражуючих боєприпасів… Силами та засобами Повітряних сил Збройних сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України знищено 30 “шахедів” російських окупантів”, – додали в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Відомо, що до знищення повітряних цілей залучили підрозділи зенітних ракетних військ, винищувальної авіації, мобільні вогневі групи. 

Нагадаємо, що попередня масована атака відбулася 16 грудня. Тоді російські військові вчергове масовано обстріляли Україну, випустивши понад 60 ракет. Вибухи чули на Харківщині, Житомирщині, Запоріжжі, Дніпропетровщині та Києві.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter