Венеційка виступила проти заборони балотуватися ще 10 років після війни всім членам проросійських партій

Дата: 10 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Венеційська комісія спільно з Бюро демократичних інститутів та прав людини підготувала висновок щодо законопроєкту №9081, у якому виступила проти ідеї заборонити на 10 років після закінчення війни балотуватися всім членам проросійських партій. 

Документ опублікували на сайті комісії. 

Ілюстраційне зображення подертої наліпки забороненої в Україні Партії регіонів. Фото: dou.ua

Автори висновку вважають, що проєкт закону легітимно спрямований на захист серед іншого державної незалежності, демократичного устрою та національної безпеки. Водночас його застосування є невибірковим та, на думку експертів, порушує статтю 3 Протоколу № 1 Європейського суду з прав людини та статтю 25 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

У комісії виступили проти колективної відповідальності для членів партій за протиправні дії цих об’єднань, бо це “суперечить принципу пропорційності й може призвести до свавільних рішень”. 

У своєму висновку експерти, зокрема, пропонують після скасування воєнного стану запровадити обмеження на право бути вибраним на коротший термін, а тривалі обмеження лишити виключно тим, хто становить найбільшу загрозу демократії та нацбезпеці Україні за рішенням суду. 

Нагадаємо, що чимало депутатів забороненої торік ОПЗЖ почали співпрацювати з російськими окупантами після 24 лютого: у Мелітополі на їхній бік перейшла Галина Данільченко, в Енергодарі – Андрій Шевчик, в Ізюмі на Харківщині депутат від ОПЗЖ Анатолій Фомічевський показав дорогу до міста окупантам, а його колега в окупації поширювала російську пропаганду. 

Серед членів ОПЗЖ також колишній мер Святогірська Володимир Бандура, який, за словами самих російських терористів, був подвійним агентом

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter