Власника сім-картки, яку ФСБ використовує як доказ проти кримчанина, не існує – адвокат

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Російська ФСБ встановила, що сім-картка, яку російські силовики нібито знайшли під час обшуку в проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька, зареєстрована на вигадану особу.

Про це в коментарі “Крим.Реалії” розповів адвокат Назім Шейхмамбетов.

Олег Приходько

Він уточнив, що ці відомості долучили до матеріалів кримінальної справи за запитом сторони обвинувачення. Так, ФСБ встановила, що особа і паспорт, на які була зареєстрована сім-картка, не існують.

“Тобто він (паспорт. – Ред.) був раніше, але його знищили”, – сказав адвокат.

Окрім цього, під час судового засідання дослідили й отримали відповіді від мобільного оператора, який працює в Криму, і від незаконного “МВС Росії” в Криму.

Приходько стверджує, що російські силовики підкинули йому сім-картку та вибухові речовини. З цієї сім-картки, згідно з матеріалами справи, велося листування про підготовку терористичного акту.

Також захист клопотав про долучення рукописного портрета особи, яка в ніч з 9 на 10 жовтня відібрала в Приходька зразки біологічного матеріалу, та схему кабінету, де це відбувалося. Портрет малював Приходько. Суд відмовив у задоволенні цього клопотання і долученні цих матеріалів.

За словами адвоката, суд надіслав запит за клопотанням захисту про встановлення точних адрес базових станцій на 18 вересня 2019 року, коли нібито відбулося листування про підготовку теракту. Суд задовольнив і скерував такий запит. Наступне засідання призначено на 2 грудня, 14:00.

“Критичних скарг на стан Приходька немає. Були скарги на слух. Йому надали медичну допомогу. Стан здоров’я задовільний“, – додав адвокат.

Минулого тижня донька Приходька Наталя Швецова повідомила, що в її батька погіршилося здоров’я в СІЗО російського Ростова-на-Дону. Про погіршення стану здоров’я політв’язня говорила також Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

Як відомо, Олега Приходька затримали вранці 10 жовтня минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку. Згодом стало відомо, що чоловіка звинуватили в підготуванні теракту. ФСБ вважає Приходька, який очолював до окупації в Саках відділення партії “Свобода”, прихильником нацистської ідеології і членом “українських екстремістських організацій”.

16 січня повідомлялося, що Приходьку висунули нове звинувачення – в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин чи вибухових пристроїв”.

Також Приходьку висунули ще один епізод звинувачення – планування вибуху в будівлі Генерального консульства Росії у Львові.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”).

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter