У політв’язня Приходька критично погіршився стан здоров’я – Омбудсман

Дата: 23 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

У політв’язня та проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька, якого утримують в ізоляторі Ростова-на-Дону, критично погіршився стан здоров’я. 

Про це повідомила в телеграмі Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

У жовтні адміністрація російського ізолятора цілий місяць не передавала посилку з медикаментами Приходька. За словами Денісової, кримчанин має хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, а також глибоке стійке двобічне порушення слуху та зору.

“Через різке зниження слуху Олег Приходько позбавлений права на справедливий суд та ефективний засіб юридичного захисту, а неодноразові звернення його адвоката до суду з клопотанням про проведення кваліфікованого медичного обстеження та лікування залишилися без уваги”, – розповіла вона.

Крім цього, Приходька утримують у маленькій та погано освітленій камері, де немає належної вентиляції. Водночас чоловіку доводиться жити в антисанітарії, адже, за словами Денісової, у камері бігають щури, таргани та комахи.

Омбудсман звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової, щоб та наполягла на проведенні медичного огляду Приходька та врегулювала проблему з нелюдськими умовами тримання політв’язня.

Нагадаємо, Олега Приходька затримали ще в жовтні минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку рано-вранці. Чоловіка спочатку звинуватили в підготуванні теракту і “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин чи вибухових пристроїв”, а згодом висунули ще один епізод. Російські силовики стверджують, що Приходько планував вибух у будівлі Генерального консульства Росії у Львові.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”). За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter