ФСБ підкинула мені в гараж вибухові речовини – політв’язень Олег Приходько

Дата: 06 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

На засіданні Південного окружного військового суду в російському Ростові-на-Дону в справі проукраїнського активіста з Криму Олега Приходька прокурор оприлюднив результати, зокрема, біологічної, фонетико-лінгвістичної та вибухотехнічної експертиз. Російські експерти вважають, що висловлювання Приходька мають “терористичну спрямованість із погрозами підпалу і вибуху”.

Про це повідомляє 6 серпня громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Олег Приходько

“В експертизі є фрази: “Щоб москалі зрозуміли, що за кожен рік окупації проливатиметься кров”, “Героям слава”, “Я готовий підірвати місцеву адміністрацію”, “Закидати їх на *** коктейлями Молотова” і так далі. Експерти побачили в них загрозу підпалу посольства Росії в Києві, підготовку до підпалу будівлі адміністрації. Адресант готується підірвати його і повідомляє про це співрозмовнику”, – йдеться в повідомленні. 

Ці звинувачення Приходько назвав “повною маячнею”. Утім, він визнав єдину телефонну розмову.

“Усі ці телефонні дзвінки – у мене був єдиний, що я поїду до Києва і підпалю посольство. Це було в пориві гніву. Я звертався до українських патріотів, щоб вони поговорили з консулами, але я нікого не закликав. Це повна лажа… Немає ніде телефонних розмов, що я когось закликав. Я просив поспілкуватися з російськими консулами, але не з коктейлями Молотова. Якби хотіли підпалити, вже давно б це зробили, все просто”, – сказав Олег Приходько в суді.

Окрім цього, Олег Приходько повідомив про телефонний дзвінок за тиждень до його арешту, який він назвав провокацією.  

“Телефонний дзвінок такий дивний: “Героям слава. Я зі Львова. Ну ти, якщо щось там почнеться, підтримаєш?” Я запитав: “Ти хто такий? Кого підтримати?” Я зрозумів, що це провокація. Він ще й російською говорив, проколовся”, – сказав Олег Приходько.

Під час засідання Приходько заперечував, що зберігав вибухові речовини та саморобний вибуховий пристрій у цинковому відрі у своєму гаражі. Він стверджував, що в нього не було цинкових відер, а сам пристрій, тротилову шашку та інші вибухові речовини йому підкинули, саме тому він і не підписав протоколу обшуку. Він звернув увагу, що під час слідства в нього не запитували, де він придбав заборонені речовини. 

“Я кував вироби. У мене не була в голові терористична діяльність”, – наголосив політв’язень.

Під час засідання стало відомо про відмову порушувати кримінальну справу щодо співробітників ФСБ, які підкинули заборонені речовини. Прокурор зачитав відповідну постанову, у якій ішлося, що ФСБ не робила жодних протизаконних дій під час обшуку, а поняті підтвердили, що силовики випадково знайшли вибухові речовини. Також прокурор указував на те, що на зарядах вибухового пристрою знайшли ДНК Олега Приходька.

На запитання адвоката Сергія Легостова політв’язень повідомив, що його неодноразово запрошували до будівлі ФСБ і востаннє він разом із дружиною був там за п’ять днів до обшуків. У цей час у них співробітники ФСБ відібрали телефони та ключі від машини. Він також розповів, що під приводом медичного огляду вночі “псевдолікар узяв біологічні зразки”. Водночас він звернув увагу, що на відрі з вибухівкою не було його відбитків пальців. 

Наступне засідання призначено на 11 серпня, де в суді продовжать досліджувати документи.

Раніше на суді в Ростові-на-Дону допитали співробітника ФСБ Росії в Криму Дмитра Перепелицю. До цього Приходько спростував звинувачення в нібито підготовці теракту в Генеральному консульстві Росії у Львові.

9 червня суд у Ростові-на-Дону видворив кримського проукраїнського активіста Олега Приходька із засідання в його справі “за порушення порядку”. Так, Приходько нецензурно вилаяв співробітника управління ФСБ Криму і Севастополя, якого допитували як одного зі свідків, і активіста вивели до закінчення цього допиту.

Як відомо, Олега Приходька затримали вранці 10 жовтня минулого року. Російські силовики ввірвалися до його будинку та відвезли в невідомому напрямку. Згодом стало відомо, що чоловіка звинуватили в підготуванні теракту. ФСБ вважає Приходька, який очолював до окупації в Саках відділення партії “Свобода”, прихильником нацистської ідеології і членом “українських екстремістських організацій”.

16 січня повідомлялося, що Приходьку висунули нове звинувачення – в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин чи вибухових пристроїв”.

Також Приходьку висунули ще один епізод звинувачення – планування вибуху в будівлі Генерального консульства Росії у Львові.

5 лютого підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя продовжив арешт Олегу Приходьку до 10 квітня.

Прокуратура Автономної Республіки Крим у зв’язку з арештом Приходька розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 146 Кримінального кодексу України (“Незаконне позбавлення волі”).

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter