Влада Казахстану придушує свободу слова у соцмережах – Amnesty International

Дата: 09 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Влада Казахстану використовує “все більш витончені й агресивні методи, щоб викорінити” інакомислення в інтернеті і соціальних медіа.

Про це заявляє правозахисна організація Amnesty International у доповіді “Думай перш, ніж постити: Знищення простору для свободи вираження думки в соціальних мережах в Казахстані”, оприлюдненій 9 лютого.

“Незалежні ЗМІ в Казахстані вже практично задушені, але інтернет довгий час залишався відносно вільним простором, де можна було висловлювати критичні думки, не побоюючись цензури уряду. Зараз це вже не так”, – говорить Денис Кривошеєв, заступник директора Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

В доповіді йдеться про те, що влада Казахстану використовує недавно ухвалені закони для обмеження або блокування доступу до різних сайтів.

З січня 2016 року всі користувачі інтернету мали встановити “сертифікат національної безпеки”, що дозволяє владі вести контроль над даними, переданими протоколом HTTPS, а також блокувати доступ до окремих веб-сторінок.

Як заявляють правозахисники, уряд президента Нурсултана Назарбаєва також використовує судові рішення у кримінальних та адміністративних справах, щоб переслідувати людей “за реалізацію права на свободу слова і мирні збори”.

“Зараз влада має можливості і користується ними, щоб відслідковувати інакомислячих в інтернеті, і використовує публікації з соціальних мереж для судового переслідування, засудження і позбавлення волі правозахисників. Вільні висловлювання стають в судах викривальними показами”, – наголошує Кривошеєв.

У доповіді наводяться справи правозахисників Макса Бокаєва і Талгата Аяна, затриманих у травні 2016 року після публікації інформації про антиурядові протести проти змін до Земельного кодексу Казахстану.

Обидва були засуджені до п’яти років тюремного ув’язнення, після того, як суд визнав їх винними в розпалюванні соціальної ворожнечі, поширенні завідомо неправдивої інформації, а також порушенні закону, що регулює суспільні збори.

Як відомо, Amnesty International визнало правозахисників в’язнями сумління.

Назарбаєв править Казахстаном ще з часів до здобуття ним незалежності в 1991 році після розпаду Радянського Союзу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter