Влада “Талібану” вимагає від працюючих жінок шукати родичів-чоловіків, які б могли замінити їх на роботі

Дата: 21 Липня 2022
A+ A- Підписатися

В Афганістані представники ультрарадикального ісламістського руху “Талібан” вимагають, щоб жінки, які займають державні посади, знайшли родича чоловічої статі, який зможе замінити їх на робочому місці.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Aamir Qureshi/AFP/Getty

Жінки повідомили про отримання дзвінків від чиновників “Талібану” з проханням порекомендувати родичів чоловічої статі на їхнє місце. Видання розповідає історію 37-річної жительки Афганістану, якій зателефонували з відділу кадрів міністерства фінансів, де вона працювала понад десять років. Жінку попросили представити родича чоловічої статі, щоб її могли звільнити з роботи.

“Як я можу так легко порадити когось іншого? Це важка і технічна посада, для якої я навчалася, я маю багаторічний досвід роботи. І навіть якби він згодом зміг виконувати ту саму роботу, що сталося б зі мною? З моменту приходу до влади таліби понизили мене в посаді та зменшили мою зарплату. Я навіть не можу дозволити собі платити за навчання свого сина”, – поділилася жінка.

Працівниця Міністерства фінансів наголосила, що не приймає подібні порядки та протестуватиме проти вимоги талібів.

“Ми не приймаємо їхній наказ і спробуємо змусити змінити його. Ми створили групу зі співробітниць міністерства. Наразі ми ведемо переговори та будемо протестувати, якщо нас не почують”, – додала вона, закликавши міжнародну спільноту до підтримки.

У травні виконавча директорка ООН-Жінки Сіма Самі Бахус попередила, що подібні дії “Талібану” призведуть до негативних наслідків для країни. За її оцінкою, поточні обмеження на працевлаштування жінок, призведуть до миттєвих економічних втрат у розмірі до 1 мільярда доларів – або до 5% ВВП Афганістану. 

Раніше верховний лідер талібів Хайбатулла Ахундзада підписав указ, згідно з яким жінки, що працюють у державних установах, зобов’язані носити в громадських місцях паранджу, приховуючи тіло з ніг до голови. У разі недотримання правил їм загрожує звільнення. 

Таліби вже наклали низку обмежень на громадянське суспільство, багато з яких зосередилися на обмеженні прав жінок і дівчат.

Нагадаємо, що на початку травня таліби зобов’язали жінок не з’являтися на вулиці та в громадських місцях без паранджі, що приховує тіло з ніг до голови. Ще в указі талібів йдеться про те, що якщо в жінки немає важливої роботи за межами будинку, їй “слід лишатися вдома”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter