Влада РФ заблокувала паблік, створений для пошуку зниклих у Суджі

Дата: 16 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії за рішенням Генеральної прокуратури заблокували групу “ВКонтакте”, де мешканці Курської та інших областей шукали своїх близьких із міста Суджа, яке наразі перебуває під контролем Збройних сил України.

Про це повідомляє видання “7х7”.

Фото: ТСН

Групу під назвою “Суджа – Пошук людей” створили 13 серпня, утім, наразі вона недоступна з російських IP-адрес. Під час спроби відкрити посилання замість групи зʼявляється повідомлення, що вона заблокована за рішенням Генпрокуратури від 9 серпня.

Напередодні уряд Курської області “наполегливо рекомендував” мешканцям прикордонних районів утриматися від публікації будь-якої інформації про зниклих родичів. Чиновники стверджують, що ці дані можуть бути використані українським Центром інформаційно-психологічних операцій (ЦІПсО) для “шантажу і поширення фейкових новин”.

Російська пошукова організація “Ліза Алерт” з початку операції ЗСУ в Курській області отримала 456 запитів щодо розшуку зниклих. Однак після “наполегливих рекомендацій” уряду Курської області список більше не оновлювався.

Водночас у місті Суджа вже побували українські журналісти та репортери італійського телеканалу TG1. Вони показали, що будинки місцевих жителів залишилися неушкодженими й поспілкувалися з тими, хто досі залишається в місті, приблизно сотнею людей.

Жителі розповіли, що влада їх покинула, не оголосивши евакуацію, тому вони змушені були ховатися в підвалах без їжі та води. Зрештою продукти їм доставили українські військові. Тим часом влада Курської області заявила, що роздача продовольства була “піар-акцією, спрямованою передусім на західну аудиторію”.

Нагадаємо, що на підконтрольній ЗСУ частині Курської області РФ створили першу військову комендатуру. Керівником першої комендатури на Курщині призначили генерал-майора Едуарда Москальова. Раніше він командував ОСУВ “Одеса”.

Під контролем України перебуває вже 82 населених пункти Курської області, каже Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський.

Україна офіційно заявила, що не планує анексувати територію Курської області РФ. Українські військові в цілях самооборони, відповідно до статті 51 Статуту ООН, сформували “буферну (санітарну) зону” на території регіону Росії, з якого гатили по цивільних містах України. 

На території Курщини можуть пустити МКЧХ та ООН, а для цивільних, що лишились, організують евакуаційні коридори. Українські військові вже доставляють гуманітарну допомогу у регіон. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter