Влада невизнаного Придністров’я планує запровадити заборону на “пропаганду гомосексуалізму”

Дата: 04 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У невизнаному Придністров’ї влада збирається запровадити заборону на “пропаганду гомосексуалізму”. Правозахисники вважають, що йдеться про заборону ЛГБТК+ як сексуальної орієнтації.

Про це повідомляє  NewsMaker.

Фото з відкритих джерел

Зазначається, що 23 січня самопроголошений “уряд” розробив так званий “механізм боротьби з маніпулюванням суспільною свідомістю“.

Відповідні зміни внесуть до Кодексу про адміністративні правопорушення та до інших профільних законів. Відповідно до розроблених заходів, особи, які пропагують нетрадиційні сексуальні стосунки, зміну статі, педофілію та інше, нестимуть сувору відповідальність перед законом“, – йдеться у пресрелізі.

Автори закону вказують, що найвразливішою категорією нібито є молоде покоління.

Правозахисники переконані, що йдеться про заборону ЛГБТК+ як сексуальної орієнтації.

Після ухвалення у Придністров’ї закону про заборону пропаганди ЛГБТ там можна очікувати чого завгодно: зростання рівня гомофобії, переслідування представників ЛГБТ, кримінальних справ, насильства та тюремного ув’язнення“, – вважає адвокат Вадим Вієру.

Як пише видання, такі заборони вводять не вперше в регіоні. Так, у місцевому законі “Про захист дітей” сказано, що “інформація, яка пропагує нетрадиційні стосунки, не може поширюватися серед дітей“. Посилаючись на це положення, у липні 2023 року в невизнаному Придністров’ї заборонили прокат мультфільму “Незвичайний світ” студії Disney, а кінотеатри, які його показали, оштрафували, писав NewsMaker.

На думку журналістів, формулювання, яке використовує влада так званого Придністров’я, схоже з гомофобною риторикою у РФ. У 2013 році в Росії ухвалили закон про обмеження пропаганди серед неповнолітніх, а вже у 2022-му повністю її заборонили. Улітку 2023 року також зробили незаконним трансгендерний перехід, а в листопаді того ж року “міжнародний громадський рух ЛГБТ” визнали екстремістською організацією.

У молдовській ЛГБТ-організації Genderdoc-M зазначають, що ситуація у Придністров’ї може розвиватися у схожий спосіб, адже там копіюють усі російські закони.

Поняття “пропаганди ЛГБТ” є концепцією, розробленою авторитарними й тоталітарними державами, які намагаються виправдати порушення прав цієї спільноти та навіть її заборону“, — каже Вієру.

Координаторка програм Genderdoc-M Анжеліка Фролова, коментуючи намір Тирасполя заборонити пропаганду ЛГБТ, зазначила, що у невизнаному Придністров’ї” і так видимість ЛГБТ близька до нуля.

“Люди бояться, і це було завжди, не лише зараз. ЛГБТ-персон у Придністров’ї переслідують. Там утискають їхні права. Поліція може вжити незаконних заходів, аж до затримання, дізнавшись, що це представник ЛГБТ-спільноти. Можуть насильно залізти до нього в телефон, переглянути список контактів. Застосовують певні методи, щоб дізнатися, хто зі списку людей у ​​телефоні теж гей. Така ситуація вже давно. ЛГБТ-людей не видно, вони бояться бути видимими, і люди тікають”, – розповіла Фролова.

Одним з інструментів захисту може бути звернення до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Однак такий позов не можна подати проти так званого Придністров’я, оскільки це невизнана держава.

Нагадаємо, що правозахисники ще у 2014-му, за рік після ухвалення першого закону щодо “пропаганди ЛГБТ”, фіксували сплеск гомофобії у РФ та нападів на ґрунті ненависті, зокрема вбивств. Втім, навіть якщо вбивць вдається зробити фігурантами кримінальних справ, це не гарантує їхнього покарання.

Через погрози від гомофобів деякі ЛГБТ-люди вимушені тікати з Росії сім’ями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter