Влада Казахстану каже, що їх слідчим здався один з підозрюваних у замаху на журналіста Садикова у Києві

Дата: 22 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Один із двох підозрюваних у  замаху на опозиційного казахстанського блогера Айдоса Садикова у Києві, здався правоохоронним органам у Казахстані. 

Про це повідомляє Генпрокуратура Казахстану. 

Світлини підозрюваних, що виклали українські слідчі. Фото: Офіс генерального прокурора

За даними українських слідчих, обидвоє підозрюваних 2 червня приїхали з Польщі до України, зупинились у Києві, де орендували квартиру та купили авто, а покинули Україну у день замаху – 18 червня. Виїхати з української території вони змогли через Молдову. 

Підозрювані у замаху – Алтай Жаканбаєв та Мейрам Каратаєв. Казахським правоохоронцям нібито здався Жаканбаєв. 

Партнерка Садикова Наталя, яка була у момент замаху із ним у машині, звинувачує у замовленні замаху чинного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва. Останній пообіцяв сприяти розслідуванню та назвав замах “серйозним інцидентом”. 

За словами Наталі, один з кілерів – Каратаєв –  співробітник казахстанської поліції. Це підтвердила й влада країни, втім посадовці переконують, що силовик не працює в органах з 2019 року. Під час служби він, за даними Садикової, займав перші місця на змаганнях зі стрільби серед співробітників. 

Нагадаємо, що дослідники вже кілька років кажуть про транснаціональні репресії – переслідування авторитарними країнами своїх критиків за кордоном. Детальніше про це можете почитати за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter