Вища рада юстиції створила небезпечну практику звільнення від покарання недобросовісних суддів – адвокат

Дата: 27 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Моніторинг волонтерами “ОЗОН” засідань Вищої ради юстиції (ВРЮ) показав, що розгляд дисциплінарних проваджень щодо суддів відбувається із чітким дотриманням міжнародних стандартів та національного законодавства.

Однак таким чином ВРЮ створює лише привабливу “картинку” процесу, заявив адвокат Автомайдану, член Адвокатської дорадчої групи Роман Маселко.

“Якщо оцінювати форму, “картинку” процесу, то все виглядає досить непогано. Є публічність, змагальність, інформування громадськості. Але, по суті, це справді лише картинка. На жаль, я не побачив реального бажання ВРЮ встановити причини того, що відбулося, і хто за цим стоїть. Також ВРЮ створила небезпечну практику звільнення від покарання суддів за очевидно свавільні рішення. Якщо так буде надалі, справжнього очищення не відбудеться”, – вважає адвокат.

Оскільки висновки Тимчасової спеціальної комісії (ТСК), яка вивчає неправомірні рішення суддів під час протестів на Майдані, не є обов’язковими для ВРЮ, то ВРЮ підтримала лише 61% рішень ТСК.

За словами фахівців, за 7 місяців роботи ВРЮ розглянула лише 36 висновків ТСК. Такими темпами, зауважують експерти, для повного розгляду усіх заяв (252 заяви щодо 268 суддів) потрібно не менше 24 місяців. До цього моменту строки притягнення суддів до відповідальності можуть закінчитися.

“Під час Євромайдану суди використовувалися як інструмент переслідування учасників протесту. Вони виносили невмотивовані рішення про взяття під варту, ігнорували факти незаконного насилля та тортур з боку правоохоронців, масово позбавляли учасників Автомайдану водійських прав. Тому у суспільстві виник потужний запит на притягнення винних у переслідуванні активістів до відповідальності та оновлення суддівської влади”, – заявила Олександра Матвійчук, голова правління Центру громадянських свобод.

Висновки ТСК щодо суддів розглядають дві структури. ВРЮ робить висновки щодо притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності, а Вища кваліфікаційна комісія суддів – щодо порушення присяги судді.

Фахівці вважають, що терміни роботи ТСК необхідно продовжити.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter