Віряни моляться та кричать про “штурм”: у Лаврі комісія намагається опечатати ще два корпуси

Дата: 11 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Вранці 11 липня, у вівторок, до Києво-Печерської лаври прибули члени комісії національного заповідника та правоохоронці. Вони намагаються опечатати ще два корпуси Лаври, якими користувалась УПЦ МП, але віряни та ченці знову перешкоджають роботі комісії. 

Про це повідомляє місцевий телеграм-канал “Реальний Київ”.

Фото: Реальний Київ

“У Києво-Печерській лаврі сьогодні неспокійно від самого ранку. Біля корпусів вишукувалися кордони поліції. Комісія Мінкульту намагається перевірити корпуси та опечатати їх. А віряни УПЦ МП своєю чергою заявляють про “штурм” і “злом” корпусів та церковного магазину”, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці забезпечують можливість для комісії працювати. Як повідомила УПЦ МП у своїх соцмережах, поліцейські заблокували входи до 54-го та 58-го корпусів Києво-Печерської лаври.

Раніше ZMINA писала, що 4 липня, у вівторок, до Києво-Печерської лаври прибула комісія Міністерства культури для опечатування пʼятьох вивільнених корпусів. Однак віряни та ченці УПЦ МП не дали працівникам комісії доступу до приміщень.

Представники УПЦ МП стверджували, що комісія не має жодного права на ці дії. Парафіяни не пускали її до приміщень, блокували входи до корпусів і співали молитви.

Однак 6 липня комісія за допомогою поліції все ж змогла опечатати три корпуси Нижньої лаври – 69, 70 та 71-й. У 69-му корпусі правоохоронці натрапили на портрети російського імператора Миколи II та імператриці Олександри.

Тоді комісія заявляла, що планує опечатати всі приміщення Лаври, крім тих, які необхідні монахам для проживання.

Нагадаємо, що 29 березня УПЦ МП мала виїхати з території Києво-Печерської лаври, оскільки в неї закінчився договір оренди храмів. Вранці 30 березня священники проводили в Лаврі богослужіння, а о 10:00 до заповідника мала прибути комісія і розпочати процес передання майна Лаври державі.

Комісію Мінкульту до Києво-Печерської лаври парафіяни не пустили, а під час спілкування з журналістами митрополит Павло почав погрожувати медійникам побиттям. 

7 червня комісія Міністерства культури та інформаційної політики завершила роботу та підписала з Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” акт, яким підтвердила передання державного майна в користування заповідника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter