Вінницькі студентки створили феміністичний комікс про сучасну Попелюшку

Дата: 22 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Студентки Вінницького державного педагогічного університету Кіра Коваль та Леся Бублікова створили комікс про іншу версію казки “Попелюшка”. Їхня викладачка знайшла спонсорів та допомогла видати цей комікс у ста примірниках. 

Про це пише видання “20 хвилин”.

Кіра Коваль та Леся Бублікова. Фото: “20 хвилин”

Так, Кіра навчається за спеціальністю початкова освіта, а Леся вивчає образотворче та декоративне мистецтво і реставрацію. Історія створення коміксу розпочалася, коли одна з викладачок університету запропонувала Кірі взяти участь у конкурсі.

“Це був саме конкурс для студентів, які навчаються за спеціальністю початкові класи, і тема була гендерна рівність. Я написала оповідання – нова версія “Попелюшки” і запропонувала подрузі допомогти мені з ілюстраціями”, – розповіла дівчина. 

Спочатку подруги малювали ілюстрації на звичайних аркушах A4 вручну і зовсім не очікували, що викладачка так високо оцінить їхню роботу та запропонує її видати.

В оригінальній казці, як каже Кіра, Попелюшка отримує успіх у житті завдяки принцу і феї, яка допомагає їй потрапити на бал, а також дає їй гарну сукню. 

“У нашій історії вона усього добивається своїми зусиллями. Вона працює на роботі, хоча спочатку їй дають завдання по типу “принеси кави”, “подай папери”, при тому, що це не входить в її обов’язки, тож згодом вона йде з цієї фірми. Починає шукати однодумців, розповідає про рівність, пояснює, що важливо поважати інших і завдяки клопіткій праці потрапляє в нову фірму”, – зазначила дівчина. 

У своєму коміксі “Я не попелюшка” Кіра прагнула показати, що кожна людина може добитися успіху самостійно, головне – наполегливість та бажання.

“Ми разом працювали над ідеєю вигляду головної персонажки, яка в неї має бути міміка та одяг. Кіра її мені повністю описала. Я розмітила, вона зробила лайн-арт, це типу лінії обводила, дуже важлива і складна робота, тому що треба тримати руку, бо якщо раз помилишся, то все потрібно перемальовувати. Розмальовували та підбирали кольори ми разом”, – каже Леся.

Вона надихалася старими японськими мультфільмами. 

Фото: “20 хвилин”

Організаційні обов’язки на себе взяла викладачка педагогічного університету Антоніна Кушнір. Саме вона віднесла роботу до друку, знайшла спонсорів для цього та допомогла дівчатам відвідати заклади середньої освіти, щоб представити свою роботу.

Нагадаємо, що компанія Mattel, якій належить бренд Barbie, створила першу ляльку зі сколіозом. Її звуть Челсі, і вона семирічна сестра Барбі. Лялька має викривлення хребта й тому носить спеціальний корсет. 

Челсі дозволяє дітям приймати себе такими, якими вони є, оскільки вона з гордістю носить корсет поверх своєї яскравої рожевої сукні, прикрашеної жовтими блискітками. 

Нагадаємо, що Mattel у партнерстві з американськими благодійними та медичними експертами створює різноманітну та інклюзивну серію ляльок. У квітні минулого року вони випустили першу ляльку Барбі із синдромом Дауна.

Mattel хотіла точно відобразити жінок, які мають синдром Дауна. Кулон на рожевій підвісці, що носить Барбі, складається з трьох копій 21-ї хромосоми, що зумовлює виникнення цього синдрому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter