У лінійці Barbie зʼявилася перша лялька зі сколіозом

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Компанія Mattel, якій належить бренд Barbie, створила першу ляльку зі сколіозом. Її звуть Челсі, і вона семирічна сестра Барбі. Лялька має викривлення хребта й тому носить спеціальний корсет. 

Про це повідомляє видання Hypebae.

Фото: Hypebae

“Ми пишаємося тим, що випускаємо першу у світі ляльку Челсі, що продовжує віддзеркалювати світ, який діти бачать навколо себе. Наша лінія ляльок спонукає розповідати історії та розвивати в дітей навички емпатії та соціальності ігровим шляхом”, – зазначає виконавча віцепрезидентка й керівниця відділу Barbie and Dolls Ліза Макнайт.

Челсі дозволяє дітям приймати себе такими, якими вони є, оскільки вона з гордістю носить корсет поверх своєї яскравої рожевої сукні, прикрашеної жовтими блискавками. 

Під час створення цієї ляльки працівники Mattel проконсультувалися в сертифікованого нейрохірурга й фахівця зі складних захворювань хребта в дітей Люка Мацишина, щоб дізнатися, чи точно вона відбиває проблеми дітей та підлітків, що мають сколіоз та вимушені носити корсет для спини.

Відомо, що лялька коштує 8 доларів та вже доступна для замовлення в інтернет-магазинах.

Нагадаємо, що вже декілька років компанія Mattel робить ляльок Барбі інклюзивнішими через звинувачення в поширенні гендерних стереотипів та уявлень щодо краси. Світ уже побачила лінійка Барбі “Приклади для наслідування”, куди ввійшли ляльки з образами олімпійських чемпіонок, науковиць та навіть відомої художниці Фріди Кало

Так, торік українська депутатка з інвалідністю, раніше командувачка медичного батальйону “Госпітальєри” Яна Зінкевич стала моделлю для ляльки Barbie. За словами самої Зінкевич, хлопчики та дівчатка мають змалечку розуміти, що справжні цінності – це насамперед рівність, взаємопідтримка, право на недискримінацію та можливість обирати будь-яку професію, що відповідає твоєму справжньому покликанню.

Компанія також випускала Барбі в хіджабі, прототипом якої стала американська фехтувальниця Ібтіхадж Мухамма, та гендерно-нейтральну Барбі. Презентували  й серію з героїнями без волосся та з вітиліго. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter