Mattel випустила ляльку Барбі із синдромом Дауна

Дата: 25 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Компанія Mattel, якій належить бренд Barbie, у партнерстві з американськими благодійними та медичними експертами створює різноманітну та інклюзивну серію ляльок. Так, наразі випустили першу ляльку Барбі із синдромом Дауна. 

Про це повідомили на сайті компанії. 

Фото: Mattel

Mattel співпрацювала з Національною спільнотою людей із синдромом Дауна (NDSS) у США, а також різними благодійними організаціями. Так, виконувачка обовʼязків директора Британської асоціації людей із синдромом Дауна Керол Бойз сказала: “Діти зможуть гратися з лялькою, яка схожа на них”

Тим часом британська модель із синдромом Дауна Еллі Гольдштейн, яка знялася в рекламній кампанії нової Барбі, зазначила: “Різноманіття важливе для мене, оскільки люди мають бачити у світі більше таких людей, як я, а не ховатися від них”

Mattel хотіла точно відобразити жінок, які мають синдром Дауна. Кулон на рожевій підвісці, яку носить Барбі, складається з трьох копій 21-ї хромосоми, що зумовлює виникнення цього синдрому.

Лялька є частиною лінійки Barbie Fashionistas, яку запустили 2022 року. До неї також входять Барбі з протезом ноги, Барбі на кріслі колісному тощо. 

Mattel називає цю колекцію “найрізноманітнішою і всеосяжною лінійкою ляльок, що охоплює різні відтінки шкіри, кольору очей, кольору та текстури волосся, типи статури, інвалідність та моду”.

У 2021 році українська депутатка з інвалідністю, раніше командувачка медичного батальйону “Госпітальєри” Яна Зінкевич стала моделлю для ляльки Barbie. За словами самої Зінкевич, хлопчики та дівчатка мають змалечку розуміти, що справжні цінності – це насамперед рівність, взаємопідтримка, право на недискримінацію та можливість обирати будь-яку професію, що відповідає твоєму справжньому покликанню.

Компанія також випускала Барбі в хіджабі, прототипом якої стала американська фехтувальниця Ібтіхадж Мухамма, та гендерно нейтральну Барбі. Презентували  й серію з героїнями без волосся та з вітиліго. 

У лютому 2023 року Mattel створила першу ляльку зі сколіозом. Її звуть Челсі, і вона семирічна сестра Барбі. Лялька має викривлення хребта й тому носить спеціальний корсет. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter