Військовослужбовця Джека Тейшейру, винного у витоку розвідданих США, засудили до 16 років увʼязнення

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Військовослужбовець Національної гвардії США Джек Тейшейра, який розсекретив розвіддані США, зокрема й щодо війни в Україні, і оприлюднив їх на Discord, визнав себе винним: суд призначив йому 16 років вʼязниці.

Це менший строк, ніж передбачалося за всіма статтями, які йому висунули, пише ABC News.

22-річного Тейшейру звинуватили у використанні надсекретного допуску до секретних державних компʼютерних мереж на базі Військово-повітряних сил у Кейп-Коді. Підсудний служив у підрозділі, що надавав розвідувальну підтримку військовим.

Після арешту у квітні 2022 року він не визнав себе винним. Однак у федеральному окружному суді 2024 року визнав провину за шістьма пунктами.

Щоб прокурори не висували йому додаткових звинувачень за законом про шпигунство, Тейшейра пішов на співпрацю з ними.

Нагадаємо, навесні 2023 року в інтернеті з’явилися документи, що охоплюють широкий спектр питань: від підтримки України з боку США до інформації про їхніх ключових союзників, таких як Ізраїль. Американські посадовці тоді заявили, що серйозно ставляться до витоку інформації й що документи “видаються справжніми”.

Міністерство оборони країни розпочало розслідування витоку. Пентагон також заявив, що вивчає питання витоку після того, як у соцмережах з’явилися повідомлення про очевидно засекречені документи про війну в Україні.

Всі документи мали гриф секретності, деякі з них – “цілком таємно”, виготовлено їх у період із середини лютого до початку березня.

У Пентагоні заявили, що під час витоку була оприлюднена “надзвичайно таємна, засекречена” інформація, яка становить “дуже серйозний ризик для національної безпеки”.

Федеральне бюро розслідувань США 13 квітня 2022 року заарештувало підозрюваного в оприлюдненні в інтернеті секретних документів Пентагону – 21-річного військовослужбовця розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетсу Джека Тейшейру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter