У США затримали підозрюваного в злитті в мережу секретних документів Пентагону: 21-річний військовий постане перед судом

Дата: 14 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Федеральне бюро розслідувань США 13 квітня заарештувало підозрюваного в оприлюдненні в інтернеті секретних документів Пентагону — 21-річного військовослужбовця розвідувального крила Національної повітряної гвардії Массачусетсу Джека Тейшейру.

Про це пише видання The New York Times (NYT), журналісти якого напередодні самостійно з’ясували ім’я ймовірного винуватця у злитті даних.

Скриншот з відео затримання Джека Тейшейри / Associated Press

За даними NYT, про затримання Тейшейри офіційно оголосив генпрокурор США Меррік Гарланд. Правоохоронці провели обшук в будинку підозрюваного в місті Дайтон, штат Массачусетс.

Речник Пентагону Патрік Райдер під час брифінгу відмовився відповісти на питання про витік секретних даних, наголосивши на тому, що розслідування триває. Справу передали департаменту юстиції, уточнив він.

За даними CBS News, судовий розгляд у справі Тейшейри запланований на 14 квітня в Бостоні. Військовослужбовцю загрожують звинувачення за Актом про шпигунство — у свідомому поширенні важливої інформації, що стосується національної та міжнародної безпеки.

Вважається, що саме він є тією особою, що систематично зливала таємні документи з розвідданими США на сервер геймерської платформи Discord.

Його ім’я з’ясували журналісти NYT, ідентифікувавши як лідера невеликої ігрової онлайн-групи на платформі Discord. Через неї й стався витік секретних документів. Відомо, що чоловік був членом розвідувального підрозділу й міг мати доступ до таких документів.

Видання зазначило, що йому вдалося пов’язати Тейшейру з іншими членами онлайн-групи через його ігровий профіль в інтернеті та інші записи, зокрема в ігровому сервісі Steam.

Водночас деталі інтер’єру будинку дитинства Тейшейри, оприлюднені в соцмережах на сімейних фотографіях, збігаються з деталями на полях деяких світлин, на яких зображені секретні документи.

За даними Міністерства оборони США, які оприлюднило CNN, Тейшейра вступив до Повітряної національної гвардії 26 вересня 2019 року. Його офіційна робота — підмайстер Cyber ​​Transport Systems. Нещодавно отримав звання льотчика 1-го класу.

Кілька колишніх однокласників Тейшейри у коментарі CNN розповіли, що Джек захоплювався військовими, зброєю та війною з раннього дитинства. Водночас вони описують його як приємного і тихого хлопця, в якого не було багато друзів.

Інші його знайомі на умовах анонімності сказали, що люди могли ставитися до нього насторожено, оскільки хлопець робив коментарі, які вони сприймали як расистські, або “бурмотів принизливі речі про людей собі під ніс”.

Як пише NYT, Тейшейра керував приватною онлайн-групою Thug Shaker Central на геймерській платформі Discord, яка складалася з 20–30 переважно молодих чоловіків і підлітків. Журналісти вважають, що підозрюваний ймовірно публікував конфіденційні документи нацбезпеки США в цій же онлайн-групі.

Згодом один з членів спільноти оприлюднив кілька десятків фото документів на іншому Discord-сервері Wow_mao. Так почався масштабніший витік.

Про те, що за витоком даних розвідки США може стояти співробітник американської військової бази, також писали журналісти The Washington Post.

За даними видання, Тейшейра поширював секретні дані без особливих політичних цілей. Водночас він нібито розповідав, що приніс документи з роботи на “військовій базі”, де годинами переписував їх у засекречених приміщеннях.

Чоловік начебто казав друзям, що знає “таємниці, які влада ховає від звичайних людей”, розповідав про “таємні операції влади”. Таким чином він хотів ознайомити друзів з “реальним станом справ”, щоб вони були “більш захищеними”.

Нагадаємо, що навесні 2023 року в інтернеті з’явилися документи, що охоплюють широкий спектр питань: від підтримки України з боку США до інформації про їхніх ключових союзників, таких як Ізраїль. 

Американські посадовці заявили, що серйозно ставляться до витоку інформації й що документи “видаються справжніми”. 

Міністерство оборони країни розпочало розслідування витоку. Пентагон також заявив, що вивчає питання витоку після того, як у соцмережах з’явилися повідомлення про очевидно засекречені документи про війну в Україні.

Всі документи мали гриф секретності, деякі з них — “цілком таємно”, виготовлені вони в період із середини лютого до початку березня.

У Пентагоні заявили, що під час витоку була оприлюднена “надзвичайно таємна, засекречена” інформація, яка становить “дуже серйозний ризик для національної безпеки”.

Водночас є думка, що частину “злитих” документів відредагували, щоб применшити кількість російських втрат і збільшити кількість українських.

Основне джерело витоків указаних документів станом на 9 квітня виявити не вдалося, але журналісти розслідувального проєкту Bellingcat змогли простежити поширення документів на різноманітних інтернет-форумах протягом останніх місяців ще до того, як про них повідомили проросійські канали в телеграмі, а потім і світові ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter