Військовому РФ, який катував жителів Липецької громади на Харківщині, оголосили про підозру

Дата: 21 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Російському військовому, який керував окупаційною поліцією у Липецькій громаді, слідчі управління СБУ в Харківській області оголосили підозру у жорстокому поводженні з цивільним населенням.

Про це йдеться в тексті підозри опублікованої на сайті Офісу генпрокурора.

Фото з відкритих джерел

Як зазначається, 40-річний Владімір Самойлов із Бєлгородської області РФ керував окупаційною поліцією під час захоплення Липецької громади на Харківщині.

На захопленій території – митному пункті пропуску “Гоптівка” та в підвалі багатоповерхівки села Стрілеча окупанти створили катівні для цивільних.

За даними слідства, 13 березня 2022 року в селі Стрілеча росіяни затримали 53-річного місцевого жителя у власному помешканні. Потерпілому зв’язали руки пластиковими стяжками, натягнули капюшон на голову і замотали скотчем. 

Чоловіка відвели до катівні на території МПП “Гоптівка”. Троє солдатів допитували його про позиції ЗСУ, а потім били гумовими кийками, електрошокерами та мокрим рушником по ногах і нирках.

Потерпілий стверджує, що впізнав голос Самойлова, з яким знайомий ще з 2007 року.

За словами потерпілого, Самойлов завдав йому ударів дерев’яним молотком по голові та тілу, а також через рушник лив на обличчя воду, блокуючи доступ до повітря.

Після знущань чоловікові зняли з голови мішок і він побачив обличчя Самойлова.

У тексті підозри зазначається, що затриманого змушували брати участь у так званих “армійських іграх” — переодягатися в прикордонників чи поліцейських та виконувати певні завдання. Потерпілий перебував у полоні близько 10 днів в антисанітарних умовах підвалу, іноді арештованому кидали на підлогу трохи недоїдків.

Крім того, паралельно 14 березня Самойлов з іншими невстановленими російськими солдатами затримали ще одного цивільного.

Чоловіка прив’язали до стільця і знущалися, випитуючи позиції українських військових, інформацію про місцевих учасників АТО. Після кожної відповіді Самойлов бив потерпілого деревʼяним молотком по руках і ногах. Для кращого ефекту Самойлов накривав потерпілому обличчя рушником і лив на нього воду, блокуючи доступ повітря. Таку процедуру росіянин цинічно називав “банним днем”.

Як розповів потерпілий, 25 березня під час чергового допиту Самойлов запропонував йому працювати водієм в окупаційних органах влади, погрожуючи розправою над донькою та внуками. Коли чоловік погодився, то росіяни відвезли його в село і відпустили.

За даними слідства, 14 серпня 2022 року близько 15 солдатів РФ ввірвалися до будинку ще одного місцевого жителя, обшукали його будинок і вилучили рушницю. Після цього чоловіка утримували в підвалі багатоповерхівки близько місяця і його камеру начебто особисто  охороняв Самойлов, який неодноразово бив арештанта.

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалося ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Нагадаємо, що правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter