Військовому ГРУ РФ, який під час окупації Балаклії катував українців струмом, повідомили про підозру

Дата: 18 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили особу ще одного російського окупанта, який, ймовірно, вчиняв воєнні злочини проти цивільного населення України. Йдеться про 34-річного росіянина Султана Паштова – бойовика батальйону “Чібіс” 16 окремої бригади головного розвідувального управління генштабу ЗС РФ. 

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Султан Паштов. Фото: АрміяInform

Навесні 2022 року окупант у складі угруповання російських військ перебував у захопленій на той момент Балаклії. Там російські військові облаштували на території захопленого райвідділу поліції катівню, до якої звозили десятки викрадених мешканців міста.

Слідчі встановили, що Паштов брав безпосередню участь у каральних рейдах росіян і подальшому катуванні потерпілих. У катівні до людей застосовували жорстокі тортури, зокрема на тривалий час ув’язнювали в антисанітарних умовах без їжі та води.

Також росіяни застосовували до викрадених людей електричний струм. Так вони намагалися залякати місцевих жителів та зламати їхній спротив.

Застосовуючи численні тортури, Паштов намагався змусити мешканців Балаклії співпрацювати з російськими військовими для отримання розвідданих про Сили оборони на східному фронті.

Слідчі повідомили військовому ГРУ РФ про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності. 

Раніше ZMINA писала, що Офіс генпрокурора встановив понад 700 постраждалих від катувань російськими військовими на Харківщині. У місті Херсоні жертвами воєнних злочинів, скоєних росіянами, стали понад 160 осіб.

Зараз українській владі вдалося ідентифікувати 156 російських військовослужбовців та окупаційних посадовців, які вчиняли воєнні злочини. До суду скерували 114 обвинувальних актів, а 35 осіб отримали вироки.

Нагадаємо, що правоохоронці виявили на звільнених територіях 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та застосовували тортури до цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter