Військові М’янми вбили понад 30 людей, серед них – діти та жінки

Дата: 26 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У М’янмі військові напали на село у штаті Кайя, розстріляли понад 30 осіб, серед яких були діти та жінки. Про злочин свідчать фото спалених тіл, поширені в соцмережах.

Про це повідомляє The Associated Press.

Джерело: AP

Трагедія сталася у селі Мо Со у штаті Кайя, де біженці переховувалися від бойових дій між групами збройного опору та армією М’янми.

За словами очевидця, убиті спочатку були затримані військовими, коли прямували до таборів біженців.

Тіла були зв’язані мотузками перед тим, як їх підпалили“, – сказав свідок на умовах анонімності, оскільки боявся за свою безпеку.

Він також заперечив, що затримані та вбиті були місцевими ополченцями.

Це жахливий злочин і найгірший інцидент під час Різдва. Ми рішуче засуджуємо ці вбивства як злочин проти людства“, – заявив Баньяр Кхун Аунг, директор Правозахисної групи Karenni.

Бої відновилися 25 грудня на кордоні з Таїландом, куди тисячі людей втекли шукати притулку.

Місцеві чиновники повідомили, що військові М’янми з п’ятниці завдали авіаударів і застосували важку артилерію щодо Лей-Кей-Кау, невеликого містечка, яке контролюють етнічні каренські партизани.

Дії військових спонукали уряди багатьох західних країн, зокрема посольство США, виступити зі спільною заявою, в якій засуджуються “серйозні порушення прав людини, вчинені військовим режимом по всій країні“.

Ми закликаємо режим негайно припинити напади у штаті Карен і по всій країні, а також забезпечити безпеку всіх цивільних осіб відповідно до міжнародного права“, – йдеться у спільній заяві.

Військові зіткнулися з опором з боку цивільного населення з того часу, як вони захопили контроль над країною внаслідок лютневого перевороту, скинувши демократично обраний уряд.

Нагадаємо, на початку поточного року військові усунули від влади цивільне керівництво М’янми на чолі з Аун Сан Су Чжі, арештували її та президента країни Він М’їна й оголосили надзвичайний стан, що мав діяти не понад рік. З 1962 року та протягом декількох десятиліть у країні панувала військова диктатура, але ситуація почала змінюватись 2011 року.

Жертвами перевороту стали щонайменше пів тисячі осіб. 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня. Однак найкривавішим днем протестів називали 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

У квітні ООН заявляла, що М’янма зіткнулася з можливістю великої громадянської війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter