ООН: М’янма зіткнулася з можливістю великої громадянської війни

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Широкомасштабні систематичні напади на мирних жителів М’янми, організовані керівниками військового перевороту, вимагають “твердої, єдиної та рішучої міжнародної реакції”, адже країна стикається з реальною можливістю громадянської війни.

З такою заявою виступила спецпосланниця генсекретаря ООН у М’янмі Крістін Шранер-Бургенер, повідомили в ООН. 

Крістін Шранер-Бургенер. Фото: ООН

Шранер-Бургенер закликала раду розглянути всі наявні інструменти для колективних дій і зробити те, на що заслуговує народ М’янми, а саме “запобігти багатовимірній катастрофі в серці Азії”.

“Військові лідери показали, що не здатні керувати країною. Ми занадто довго стояли осторонь, поки відбувалися порушення прав людини й серйозні міжнародні злочини з боку військових М’янми”, – зазначила вона.

Спецпосланниця генсекретаря ООН зазначила, що жорстокість військових спонукала етнічні збройні формування всередині країни засудити державний переворот, збільшуючи цим можливість громадянської війни в безпрецедентних масштабах.

Відомо, що 1 лютого військові М’янми усунули від влади цивільне керівництво країни на чолі з Аун Сан Су Чжі, арештували її та президента країни Він М’їна й оголосили надзвичайний стан, що діятиме протягом року. З 1962 року та протягом декількох десятиліть у країні панувала військова диктатура, але ситуація почала змінюватись у 2011 році.

Нагадаємо, що наразі жертвами військового перевороту стали вже понад пів тисячі осіб. Від початку лютого жителі М’янми щодня виходять на протести, однак силовики жорстко розганяють їх та вбивають. Щонайменше 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня. Однак найкривавішим днем протестів наразі називають 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

Фотографія обкладинки: laprensalatina.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter