Військовий переворот у М’янмі: кількість убитих сягнула пів тисячі

Дата: 30 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Кількість людей, які загинули внаслідок військового перевороту в М’янмі, сягнула щонайменше 500 осіб.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Getty Images

1 лютого військові М’янми усунули від влади цивільне керівництво країни на чолі з Аун Сан Су Чжі, арештували її та президента країни Він М’їна й оголосили надзвичайний стан, що діятиме протягом року. З 1962 року та протягом декількох десятиліть у країні панувала військова диктатура, але ситуація почала змінюватись у 2011 році.

Від початку лютого тисячі жителів М’янми щодня виходять на протести, однак силовики жорстко розганяють їх та вбивають протестувальників. Щонайменше 38 людей, серед яких було два підлітки, вбили 4 березня.

Фото: Reuters

Також нещодавно медіа повідомили про розстріл жалобної церемонії за вбитим 20-річним протестувальником. Однак найкривавішим днем протестів наразі називають 27 березня – День збройних сил, коли військові вбили 91 людину, зокрема дітей.

У низці країн світу вже засудили переворот і вимагають звільнення арештованих політиків. США й Великобританія запровадили санкції проти хунти. Окрім цього, найвищий військовий офіцер США та майже десяток його колег засудили насильство щодо цивільних та вбивства мирних протестувальників, що відбуваються в країні. 

У вівторок, 30 березня, громадяни розпочали нову кампанію непокори, в межах якої закликали жителів викидати сміття на вулиці.

Нагадаємо, що пандемія коронавірусу та запроваджені урядами країн обмеження сприяли погіршенню рівня глобальної свободи, а тому наразі у визнаних вільними країнах проживає менш ніж 20% населення. Уперше за 25 років із 29 досліджених організацією Freedom House країн Європи та Євразії лише 10 отримали статус демократій, інші 10 – статус гібридних режимів, а ще дев’ять – статус авторитарних. Дані свідчать про те, що світова свобода занепадає вже 15-й рік поспіль.

Фотографія обкладинки: Sky News 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter