“Відвал ніг, або All інклюзив”: в Україні створили тревел-шоу з перевіркою міст на доступність

Дата: 04 Березня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні на ютубі зʼявилося тревел-шоу, у якому ветеран російсько-української війни Олександр Терен разом з українськими відомими людьми на кріслах колісних відвідує різні міста України та випробовує їх на доступність. Наразі вже вийшло два випуски – зі стендапером Василем Байдаком та ведучою Машею Єфросиніною.

Про це пише “Детектор медіа”.

Фото: Viva

Так, перший випуск – про Вінницю. У ньому Василь Байдак зробив висновок, що міста дуже потребують того, щоб їх робили інклюзивними. За його словами, він знав, що це важко, але не усвідомлював наскільки. 

Василь та Олександр збиралися відвідати інклюзивний трамвай, який працює п’ять днів на тиждень. Однак усередину героям потрапити не вдалося, бо вони не змогли підʼїхати до кнопки виклику, а також ширина проходу не відповідає нормам: вона має бути 2 метри. У шоу також розповідають про те, який саме простір вважається безбар’єрним. 

Крім того, Олександр розповів, що оточення людей з інвалідністю часто поводиться доволі навʼязливо. Приміром, перехожі можуть без попередження схопити за крісло колісне і почати кудись везти. Це стає причиною роздратування, а також бажання відмовлятися від допомоги навіть тоді, коли вона дійсно потрібна. 

Серед іншого в програмі лунають поради щодо коректної лексики стосовно людей з інвалідністю, а також правила ненавʼязливої комунікації з ними. 

У другому випуску Маша Єфросиніна та Олександр Терен розповіли, що у Львові зустрічаються такі проблеми, як абсолютно неінклюзивна бруківка та відсутність пандусів у туристичному центрі. Водночас у тих місцях, де вони є, скористатися ними самостійно просто небезпечно для життя.

Також Олександр та Марія знайшли готель з інклюзивним номером. Власник готелю розповів про основні моменти та деталі, які мають бути враховані під час проєктування кімнат для людей з інвалідністю.

Примітно, що в шоу є перекладачка жестовою мовою – Анфіса Худашова.

Нагадаємо, що цьогоріч Київська міська рада спрямувала з міського бюджету кошти на створення доступного середовища для людей з маломобільних груп населення. Зокрема, мають провести роботи з пониження бортового каменю з влаштуванням тактильної навігації на 765 наземних пішохідних переходах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter