Міжнародний суд ООН постановив, що Азербайджан має гарантувати безпеку вірмен у Нагірному Карабаху

Дата: 18 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

17 листопада у Міжнародному суді ООН відбулися слухання за позовом Вірменії проти Азербайджану щодо порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації щодо вірменського населення Нагарного Карабаху. За ухвалою суду Азербайджан має забезпечити безпеку вірмен у Нагарному Карабаху.

Про це йдеться в опублікованому рішенні у Міжнародного суду ООН.

Фото: Діана Колодяжна

Відповідно до рішення Азербайджан, як учасник Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, повинен гарантувати повернення людей, які залишили Нагірний Карабах після 19 вересня 2023 року і бажають туди повернутися, “в безпечний, безперешкодний і швидкий спосіб”, а також захистити та зберегти всі реєстраційні дані людей та документацію на приватну власність у регіоні.

Крім того, вірменам, які залишились у Нагірному Карабаху або повернуться туди, влада Азербайджану має гарантувати їхні права та не піддавати “застосуванню сили чи залякуванню, які можуть змусити їх до втечі“.

Йдеться також про можливість безперешкодно залишити Нагірний Карабах усім охочим, надання доступу співробітників ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста до вірменського населення регіону, відновлення комунальної системи.

Суд ООН також зобов’язав Азербайджан впродовж восьми тижнів  прозвітувати про виконання цього рішення.

Нагадаємо, на початку жовтня поточного року Вірменія подала позов до Міжнародного суду ООН проти Азербайджану щодо порушення Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, звинувачуючи в утиску прав вірмен у Нагірному Карабаху. Також Вірменія просить зобов’язати Азербайджан вивести всі свої війська з цивільних установ у Нагірному Карабаху.

Раніше ZMINA повідомляла, що з Нагірного Карабаху до Вірменії вже в‘їхали понад 98 тисяч людей.

Від кінця минулого року Нагірний Карабах перебував у блокаді, яку прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено Окампо, що готував звіт щодо ситуації, прирівняв до геноциду вірмен. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter