Відновлення здоров’я та документів: у Мінветеранів розповіли про першочергові потреби звільнених з полону бранців

Дата: 06 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Звільнені в результаті обміну бранці мають кардіологічні та стоматологічні проблеми, зокрема через зазнані в полоні тортури та знущання.

Про це повідомили в Міністерстві у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. 

Звільнені з полону українці досі перебувають під наглядом лікарів у “Феофанії”

Стоматологічні проблеми звільнених з полону, за словами представників міністерства, вирішать на безоплатній основі, адже відомству вдалося домовитись із асоціацією стоматологів щодо цього. 

“Також у тих, хто був позбавлений особистої свободи, спостерігаються кардіологічні проблеми, в деяких наявні щелепно-лицеві пошкодження, зокрема через зазнані в полоні тортури та знущання”, – розповіла радниця очільника Мінветеранів Тетяна Тімошенко.

Окрім медичного втручання, звільнені з полону українці потребують юридичних консультацій та допомоги з поновленням документів. 

“Це потрібно, зокрема, й для того, аби надалі комісія могла опрацювати їхні звернення щодо виплати їм 100 тисяч гривень матеріальної допомоги”, – розповіли в міністерстві. 

Нагадаємо, що 29 грудня між Росією та Україною на контрольно-пропускному пункті “Майорське” відбувся обмінРосія повернула 81 громадянина, зокрема журналіста Радіо Свобода Станіслава Асєєва (Васін) та дописувача з міста Чистякове Донецької області Олега Галазюка.

Україна готова була видати 141 особу, але 17 людей відмовилися повертатися на територію ОРДЛО. В результаті Україна видала 127 утримуваних, зокрема ексспецпризначенців “Беркуту” Павла Аброськіна, Сергія Зінченка та Олега Янишевського, обвинувачених у розстрілах на Майдані. Також Росії видали терористів, які підірвали в Харкові вибуховий пристрій у 2015 році. Цей крок спричинив неоднозначну реакцію в суспільстві. 

За даними представниці України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи та колишньої Омбудсманки Валерії Лутковської, досі в підвалах бойовиків на Донбасі залишаються близько 300 людей.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter