Відбулася церемонія нагородження KyivPride Awards 2023: кого відзначили

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

7 листопада, у вівторок, відбулася церемонія KyivPride Awards 2023, на якій нагородами відзначили квір-блогера року, ЛГБТІК-організацію року, френдлі-бізнес, міжнародних союзників та ЛГБТІК-волонтера року. А також відзнаки отримали пʼятеро ЛГБТІК-військових. Нагороди вручали відомі діячі та діячки правозахисної, активістської, політичної та культурної сфер. 

Про це повідомляє журналістка Центру прав людини ZMINA.

Захід почався з хвилини мовчання на честь військових, які загинули, захищаючи Україну від окупантів. 

Переможця в номінації “Квір-блогер року” оголошувала правозахисниця, керівниця напряму із захисту представників громадянського суспільства Центру прав людини ZMINA Людмила Янкіна. Вона зазначила, що останніми роками квір-контенту стає дедалі більше. 

“Нашій країні як самостійній державі вже понад 30 років. Чому в нас досі існує гомофобія, трансфобія та інші фобії? Тому що ми успадкували дуже багато заборон з радянських часів, і це потрібно побороти”, – зауважила вона. 

Квір-блогером року став Сашко Драглі

“Мені дуже приємно отримувати такі нагороди, це спонукає творити ще більше того контенту, який подобається вам. І мені також дуже приємно брати участь не тільки в просвітницькій роботі, а й в інформаційних кампаніях. Це боротьба. І в нас буде шлюбна рівність, і авжеж влада ухвалить законопроєкти № 9103 та 5488. І наші права будуть відзначені рівністю разом з гетеросексуальними людьми”, – заявив Сашко.

Сашко Драглі та Людмила Янкіна. Фото: ZMINA

Міжнародною союзницею року стала організація European Pride Organizers Association.

“Наша організація представляє прайди з усієї Європи та підтримує КиївПрайд уже 10 років. У нас не було жодних вагань, щоб почати підтримувати вас і в цей складний час. Ми зустрілися буквально на другий день після початку повномасштабної війни й закликали наших членів збирати кошти на гуманітарну допомогу. Він імені нашої організації я хочу сказати, що ви – найхоробріші люди, яких я коли-небудь бачив”, – зазначив координатор European Pride Organizers Association Патрік Орт.

Патрік Орт. Фото: ZMINA

Нагородою “Френдлі-бізнес” – 2023 відзначили видавництво “Видавництво”. Його представники пообіцяли, що книжок, які змінюють суспільство на краще, щороку ставатиме більше. 

“Я радію, що з кожним роком усе більше організацій та бізнес-структур підтримують ЛГБТІК-спільноту. Це починається в прайд-місяць. Це дуже важливо. На жаль, поки ми перебуваємо у своїй бульбашці, може здаватися, що ЛГБТІК-люди та інше суспільство просто окремо співіснують, а коли великий бізнес підтримує ЛГБТІК-спільноту – це вже свідчить про те, що ми є частиною суспільства.

Ми є платниками податків, тому ми повноправні члени незалежної та вільної України, де кожна людина має цінність, незалежно від її сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, віросповідання тощо”, – наголосила Невгамовна Монро, нагороджуючи Видавництво.

Монро. Фото: ZMINA

ЛГБТІК-волонтером року став Джул Сіроус – волонтер безпеки КиївПрайду, військовий волонтер, а зараз бойовий медик.

Крім того, KyivPride відзначив почесними нагородами пʼятьох ЛГБТІК-військових – Віктора Пилипенка, Настю Конфедерат, Петра Жеруху, Бориса Хмілевського та Антоніну Романову.

“Я цисгендерний бісексуальний військовий, і я вперше на таку велику аудиторію кажу це. Рік тому я і не думав, що колись це скажу, і навіть не планував це в найближчі кілька років. Але зараз я говоритиму про це щодня різними способами – одягаючи шеврони, уточнюючи певну інформацію. Навіть якщо мені кажуть мовчати чи чекати – я обираю цього не робити. Для мене це дуже важливо – жити таким, яким є, і показувати це. Будьте собою, я досі вчуся це робити”, – закликав Петро Жеруха.

Петро Жеруха. Фото: ZMINA

У номінації “ЛГБТІК-організація року” також перемогли “ЛГБТІК-військові за рівні права”. 

Нагадаємо, що в жовтні Міністерство оборони України змінило позицію та виступило на підтримку законопроєкту №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”, у разі ухвалення якого реєстроване партнерство зможуть укласти як одностатеві, так і різностатеві пари.  

У минулій відповіді відомства, автором якої був ексміністр Олексій Резніков, йшлося серед іншого про те, як законопроєкт суперечить Конституції, що є неправдою, адже реєстроване партнерство не є шлюбом та не є перешкодою для укладення шлюбу, згідно з проєктом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter