Від початку року українці понад 2 тисячі разів повідомили про порушення мовного закону в рекламі

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

За девʼять місяців секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови зареєстрував 2177 звернень громадян про порушення мовного закону. З них 17,8% стосувались порушень зовнішньої реклами, вивісок, написів. 

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Фото: Портал мовної політики

Йдеться, зокрема, про розміщення вивісок з написами недержавною мовою на фасадах будівель ресторанів, магазинів, автомайстерень, салонів краси тощо. 

Мовний омбудсман нагадав, що відповідно до статті 28 мовного Закону інформація для загального ознайомлення (оголошення, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування), подається державною мовою.

Кремінь також розповів, що на початку лютого цього року він звернувся до міських голів низки населених пунктів, в яких були зафіксовані порушення мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами та вивісок, з вимогою їх усунення. Виявлену розміщену з порушенням Закону зовнішню рекламу демонтували. 

Нагадаємо, що 16 січня 2020 року набули чинності норми статті 32 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Ця стаття, зокрема, регламентує використання державної мови у сфері реклами.

Цим законом також внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. За порушення вимог закону щодо реклами накладають штрафи від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або оголошують попередження, якщо порушення вчинене вперше. 

Крім того, цьогоріч 16 липня в Україні набрала чинності нова частина окремої статті закону про мову. Відповідно до неї інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою, а також повідомляти державною мовою суспільно важливу інформацію.

Тоді за перші 10 днів дії нових вимог закону про функціонування української мови в інтернеті користувачі надіслали рекордну кількість повідомлень про порушення – 502.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter