За 10 днів українці подали рекордну кількість скарг щодо порушення закону про мову в інтернеті

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

За перші 10 днів дії нових вимог закону про функціонування української мови в інтернеті користувачі надіслали рекордну кількість повідомлень про порушення.

Про це повідомив профільний омбудсман Тарас Кремінь.

Фото з відкритих джерел

За словами омбудсмана, із 16 до 25 липня 2022 року включно, протягом перших 10 днів дії нових вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, до секретаріату уповноваженого надійшла рекордна кількість повідомлень громадян про порушення мовного закону – 502.

59% звернень стосуються інтернет-представництва суб’єктів, що обслуговують споживачів (частина шоста статті 27, стаття 30); 20% – інтернет-представництва суб’єктів, що не обслуговують споживачів (частина шоста статті 27); 9% – безпосереднє обслуговування споживачів (стаття 30); 7% – діяльність посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування (статті 9, 12); 5% – інше.

Як зазначає Кремінь, попередній аналіз повідомлень, що надійшли протягом останніх 10 днів, показав, що чимала кількість звернень з різних куточків України вказує на високу обізнаність суспільства про нові норми закону. Крім того, значна частина інтернет-ресурсів, на які скаржаться громадяни, в перші ж дні дії нових норм погоджують свою діяльність із законом.

Кожне друге звернення стосується вимоги щодо завантаження українськомовної версії за замовчуванням. Тобто для користувача, який у налаштуваннях не обирав і не виявляв пріоритету для іншої мови, окрім державної, під час введення в адресний рядок назви вебсайту відкривається версія головної сторінки сайту, виконана українською мовою.

Значна частина звернень, що надходять електронною поштою, не містить достатньої і необхідної для належного реагування інформації. Відсутність у зверненні таких даних про особу заявника, як ім’я, прізвище заявника та місце його проживання, як того вимагає закон, унеможливлює розгляд такого звернення власне як звернення чи скарги.

А відсутність інформації про особу порушника (найменування юридичної особи або фізичної особи – підприємця тощо) часто унеможливлює комунікацію з ним для усунення порушення та застосування передбачених законом санкцій.
 
Омбудсман наголосив, що повідомити про порушення Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” можна на електронну скриньку: lyst@mova-ombudsman.gov.ua.
 
Нагадаємо, із 16 липня в Україні набрала чинності нова частина окремої статті закону про мову. Відповідно до неї інтернет-ресурси повинні мати базову стартову сторінку українською мовою, а також повідомляти державною мовою суспільно важливу інформацію.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter