Від початку повномасштабного нападу РФ в Україні загинуло понад 40 дітей — Денісова

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися
З початку військового вторгнення РФ в Україні загинула 41 дитина, ще 76 дітей поранені.
 
Про це в телеграмі повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.
 
Батьки загиблого внаслідок обстрілів російських окупантів півторарічного хлопчика. Фото: Evgeniy Maloletka/AP

Станом на 12 годину 8 березня 2022 з початку вторгнення Російської Федерації в Україні загинула 41 дитина, 76 дітей отримали поранення“, — йдеться у повідомленні.

За словами Омбудсманки, правоохоронці Дніпропетровщини евакуювали з Харкова ще 300 людей.

Серед врятованих — матір з трьома дітьми, які вночі потрапили під обстріл російської артилерії. За результатами обстрілу від ударної хвилі постраждав один з її малюків. Також під час розмови з поліцейськими жінка повідомила, що на їх очах загинула сусідська дитина“, — зазначила Денісова.

У місті Дергачі Харківської області під час обстрілу російська армія завдала ударів по ліцею № 3 і житлових кварталах міста. Мінімум троє загиблих та 15 поранених, в тому числі 4-річна дитина.

Російський агресор за ці дні атакував у Харкові близько 30 загальноосвітніх шкіл, 27 дитсадків, 5 закладів вищої освіти, дитячі інтернати.

Вкотре окупантом обстріляно мирне населення Миколаєва. Цього разу окупанти накрили артилерією житловий мікрорайон Балабанівка у південній частині міста: пошкоджено 60 будинків. Більшість бомб були касетними, забороненими Женевською конвенцією 1949 року для використання у всьому світі“, — повідомила Денісова.

Також сьогодні стало відомо ще про 4 поранених цивільних у Донецькій області, у тому числі постраждав 14-річний хлопець. Крім того, у Маріуполі від зневоднення померла 6-річна дівчинка Таня, яку дістали з-під завалів зруйнованого будинку. Її мати загинула. Скільки часу дівчинка боролася за своє життя — невідомо, останні хвилини свого життя вона була сама. 

Досі неможливо встановити кількість убитих та поранених у Маріуполі та Волновасі. Ці міста залишаються заблокованими російськими військами.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter