“Від 200 до 300 людей на тиждень”: у Маріупольській міськраді розповіли про смертність в окупованому місті

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі на Донеччині щотижня помирає від 200 до 300 людей. 

Про це в ефірі національного телемарафону розповів радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Могили маріупольців у місті. Фото: euractiv.com

Маріупольські посадовці ще торік казали, що смертність у майже зруйнованому росіянами місті зросла в п’ять-вісім разів, а фіксують це серед іншого завдяки супутниковим знімкам кладовищ. 

До прикладу, торік організація “Центр інформаційної стійкості”, аналізуючи зображення селища Старий Крим, де розташоване одне з кладовищ, знайшла щонайменше 4600 могил. Втім, кількість похованих у них людей може бути більша, бо деяких ховали групами. 

Андрющенко, розповідаючи про щотижневу смертність у Маріуполі, каже, що фактично всі померлі опиняються саме на Старокримському кладовищі. 

“Це (смертність. – Ред.) шалено багато… Якщо брати, просто порівнювати з періодом, наприклад, довоєнним, то в найбільшу ковідну хвилю місто в пів мільйона жителів не дійшло до межі 150 смертей на тиждень. На сьогодні місто, в якому 80 тис. цивільних залишилося, перевищує вже поріг у 200–300 осіб”, – сказав посадовець. 

Щодо причин такої великої смертності, то одна з них – зруйнована вщент медична система. У Маріуполі руйнування мають 82 зі 106 місць надання медичних послуг, а найбільш постраждалими районами називають Центральний (84%) та Лівобережний (93%).

Окупанти в Маріуполі забирають тіло загиблої людини у квітні 2022 року. Фото: Reuters

“Зі стаціонаром працює фактично одна лікарня – лікарня інтенсивної терапії… Усі інші лікарні не працюють. Ліжко-місць не вистачає, людей відправляють просто додому. Фактично замість лікування, як-то кажуть, зеленкою помазали, і йди спокійно помирай сам. Швидкі не виїжджають. Катастрофічна нестача карет швидкої допомоги, медперсоналу знову ж таки”, – розповідає Андрющенко. 

Разом з цим у Маріуполі торік збудували нове патологоанатомічне відділення на 7 тисяч квадратних метрів. Росіяни самі визнали, що відкрили його для великої кількості тіл, які досі лежать непохованими.

Чимало маріупольців містяни ховали на імпровізованих кладовищах прямо у дворах. Перша новина про появу братської могили в місті датується ще 10 березня минулого року. 

Нагадаємо, що встановити точну кількість загиблих маріупольців неможливо досі.

За оцінками місцевої влади, станом на травень ішлося про понад два десятки тисяч людей, однак ця оцінка є консервативною. Чимало тіл залишилося під завалами, які росіяни, щоб приховати свої злочини, зносили та зносять досі без ексгумацій. 

Фотографія обкладинки: Alexander Ermochenko / Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter