Росіяни побудували у Маріуполі морг на 7 тисяч квадратних метрів

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Маріуполі побудували нове патологоанатомічне відділення на сім тисяч квадратних метрів. Маріупольські посадовці кажуть, що це викликано підвищенням смертності серед містян внаслідок хвороб, зокрема серцевих, водночас самі окупанти визнають – побудували об’єкт для великої кількості тіл, які досі лежать непохованими.

Про це повідомили у Маріупольській міській раді. 

Скриншот відео

Патологоанатомічне відділення відкрили на території лікарні швидкої медичної допомоги, а будівництво розпочали ще влітку. 

Маріупольські посадовці кажуть, що окупанти були змушені відкрити об’єкт через підвищення смертності серед маріупольців. 

“У людей після обстрілів росіян загострилися хронічні хвороби, зокрема, жаліються на проблеми з серцем. Люди просто не витримують“, – кажуть у міськраді.

Самі ж окупанти у пропагандистських роликах визнають, що причиною відкриття нового моргу стала велика кількість стихійних поховань. Водночас вони кажуть, що під час обстрілів всі морги у Маріуполі зруйновані чи пошкоджені, але журналісти місцевого видання 0629 вважають, що річ не у тім. 

“Морг в Кальміуському районі працює. Але він не може впоратися з кількістю померлих”,запевняють вони. 

Встановити точну кількість загиблих у Маріуполі людей неможливо досі. За оцінками місцевої влади, йдеться про понад два десятки тисяч людей, однак ця оцінка є консервативною. Чимало тіл залишилося під завалами, які росіяни, щоб приховати свої злочини, зносили та зносять досі без ексгумацій. 

Окупанти у Маріуполі забирають тіло загиблої людини у квітні 2022 року. Фото: Reuters

Дедалі більше імпровізованих кладовищ почало з’являтись у Маріуполі влітку, коли окупанти змінили правила, й поховання за ними стало коштувати занадто дорого. Але перша новина про появу братської могили в місті датується ще 10 березня.

Тіла загиблих лежать на вулиці у Маріуполі. Фото: Інна Лапіна

За правилами окупаційної адміністрації, ховати загиблих можна й безоплатно, однак для цього рідним треба відстояти чергу, привезти тіло до імпровізованого “моргу” біля торговельного центру, а потім на камеру розповісти, що людину вбили українські військові. 

Жахаючі світлини одного з імпровізованих моргів, відкритих росіянами у Маріуполі, раніше публікував радник міського голови Петро Андрющенко. На них тіла, загорнуті у ковдри, лежать у залі, де раніше знаходився великий магазин.

Повідомляли також про те, що безпритульні собаки почали розривати деякі поховання у місті. 

Нагадаємо, що завдяки супутниковим знімкам поблизу Маріуполя вдалося знайти щонайменше три масових поховання: у Мангуші, Виноградному та Старому Криму. Довжина деяких траншей сягає понад 200 метрів.

Фотографія обкладинки: Brendan Hoffman/Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter