Верховний суд ЄС визнав, що YouTube не можна карати за контент користувачів, який порушує авторські права

Дата: 22 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Євросоюзу визнав, що відеоплатформи на кшталт YouTube не є безпосередньо відповідальними за контент, який користувачі завантажили з порушенням авторських прав.

Про це повідомляє Reuters.

Водночас суд додав, що платформи можуть відповідати, якщо вони не запроваджують відповідних технологічних інструментів для боротьби з порушеннями авторських прав із боку користувачів.

“На сьогодні оператори онлайн-платформ не є поширювачами захищеного авторськими правами контенту, який нелегально розміщується там користувачами. Водночас вони сприяють його поширенню, надаючи можливість користувачам оприлюднювати такий контент”, – зазначив суд.

У YouTube у відповідь на рішення суду заявили, що підтримують власників прав, виплачують їм належну частку, а також інвестували в сучасні інструменти захисту авторських прав.

“Лише за останні 12 місяців ми заплатили 4 мільярди доларів музичній індустрії, понад 30% з яких надійшли від монетизованого вмісту, створеного користувачами”, – зазначив речник компанії.

YouTube опинився на лаві підсудних після того, як музичний продюсер Френк Петерсон подав проти цієї компанії та Google у Німеччині позов через завантаження користувачами на YouTube кількох фонограм, на які він має права.

В іншому випадку видавнича група Elsevier розпочала судовий процес проти сервісу хостингу файлів Cyando у Німеччині після того, як її користувачі завантажили кілька робіт Elsevier на свою платформу без дозволу.

Згодом німецький суд звернувся по пораду до суду ЄС, який ухвалив рішення в обох справах.

Відомо, що минулого року ЄС уперше за два десятиліття переглянув свої правила щодо авторських прав, щоб допомогти своїм креативним індустріям, ухваливши ключове положення, відоме як стаття 17. Ця стаття вимагає від YouTube, Facebook, Instagram та інших платформ обміну встановлення фільтрів, які запобігають завантаженню користувачами захищених авторським правом матеріалів.

Але це спричинило критику захисників громадянських прав, стурбованих потенційною цензурою з боку авторитарних урядів та ризиком для свободи слова.

Кілька країн ЄС досі не запровадили законодавства ЄС у національне законодавство, частково через пандемію COVID-19.

Водночас Європейська комісія запропонувала ширший закон про цифрові послуги (Digital Services Act), який встановлює жорсткі зобов’язання для великих онлайн-компаній, онлайн-платформ та хостингових сервісів зі штрафами до 6% доходу компанії за невиконання.

Проєкт правил має бути опрацьований усіма законодавчими органами ЄС та законодавчими органами всіх країн, перш ніж вони зможуть стати законом. Ймовірно, це буде наступного року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter