Верховний Суд повернув в апеляцію справу ексміліціонера Гусєва, який збрехав у рапорті щодо автомайданівців

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Касаційний кримінальний суд постановив задовольнити касаційні скарги та повернути до апеляційної інстанції для повторного розгляду справу ексміліціонера Олега Гусєва, який склав неправдивий рапорт про адміністративне правопорушення стосовно учасників поїздки до Межигір’я 29 грудня 2013 року.

Про це повідомив ZMINA адвокат Павло Дикань, представник потерпілого Арсенія Толстих.

Ексміліціонер Олег Гусєв. Під час судового засідання Гусєв не хотів, щоб його знімали. При цьому не протестував проти фотозйомки під час суду й не просив суддю обмежити право фотографів знімати його. Просто відвертався й сидів так усе засідання. Фото: Стас Юрченко, “Ґрати”

Даішнику Олегу Гусєву інкримінували службове підроблення. Але суд першої інстанції вирішив, що рапорти не є офіційними документами, а тому їх фальсифікація не є злочином. Відповідне рішення ухвалив суддя Солом’янського суду – Сергій Агафонов 26 грудня 2019 року.

7 червня 2021 року Київський апеляційний суд залишив це рішення в силі.

“Суд постановив рішення, яким скасовує офіційну відповідальність посадовців за складення документів, внаслідок яких когось можуть притягнути до відповідальності. Тобто це потурання безкарності та безвідповідальності. Ми вважаємо, що рапорт є офіційним документом, тому що на підставі цього рапорту складався протокол, внаслідок якого вже притягались особи до відповідальності. Цей документ (рапорт) є підставою для винесення постанови про притягнення до адміністративної відповідальності”, – каже адвокат Павло Дикань.

За словами адвоката, це важлива справа не тільки через інспектора ДАІ, а і через правову позицію, яка закладена у вироку. Якщо вважати рапорт не документом, то і його фальсифікація не буде вважатися злочином, а якщо суди всіх інстанцій підтримують цю позицію, то буде створено небезпечний прецедент, коли за підробку таких документів не буде жодної відповідальності.

Раніше суд у Києві виправдав суддю Світлану Кушнір, яка відправила за часів Революції гідності під варту двох чоловіків нібито “за перевезення шин”.

Нагадаємо, що станом на 2021 рік в Україні працювали 484 судді, які ухвалювали сумнівні рішення, пов’язані з резонансними справами щодо Євромайдану та учасниками Революції гідності. Задля того, щоб кожен охочий міг перевірити на доброчесність будь-якого із суддів та дізнатися про те, чи відповідають його статки доходам, чи не ухвалював він сумнівних рішень, активісти запустили спеціальну базу з досьє на них.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter