Суддю Кушнір, яка за часів Майдану відправила під варту двох чоловіків нібито “за перевезення шин”, виправдали

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

17 січня в Києво-Святошинському райсуді виправдали суддю Світлану Кушнір, яка відправила за часів Революції гідності під варту двох чоловіків нібито “за перевезення шин”. 

Про це проєкту “Watchers” повідомила представниця потерпілих Оксана Михалевич та підтвердила прокурорка Юлія Малашич.

Світлана Кушнір. Фото: УНІАН

За даними слідства, у січні 2014 року Кушнір без будь-яких доказів арештувала Дмитра Юрченка та Михайла Овсієнка, яких зупинили працівники тодішньої ДАІ в центрі Києва. Тоді їм закидали участь у так званих “масових заворушеннях”, яке вбачали в перевезенні автомобільних шин.

Історія з арештом цих двох громадян сталася під час активної фази Революції гідності, у січні 2014 року. Тоді інспектори ДАІ зупинили автомобіль Дмитра Юрченка та Михайла Овсієнка, в якому були використані шини. Чоловіків за їхньої згоди привезли до відділку міліції, де слідчі склали протоколи затримання. У Києві тоді трапилася низка подібних затримань.

Пізніше суд арештував Юрченка та Овсієнка на 30 діб, а апеляція Києва підтвердила правомірність рішення. І лише після перемоги Майдану арешт Юрченка та Овсієнка визнали незаконним, а проти слідчих, які складали протоколи, відкрили кримінальну справу. 

Початково прокуратура інкримінувала судді Солом’янського райсуду Києва Світлані Кушнір ухвалення свідомо неправосудних рішень щодо активістів. Однак у червні 2020 року Конституційний Суд заборонив карати суддів за цією статтею. У зв’язку з цим прокуратура змінила обвинувачення в цій справі, інкримінувавши їй незаконні затримання, арешти та тримання під вартою невинуватих осіб.

Прокуратура в суді просила призначити Кушнір покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Представниця потерпілих Михалевич підтримала цю позицію, тоді як адвокат Андрій Подосінов просив повністю виправдати Світлану Кушнір.

І прокуратура, і представниця потерпілих рішенням Києво-Святошинського суду незадоволені, тож подаватимуть апеляційну скаргу.

Станом на 2023 рік Кушнір працює суддею в Солом‘янському райсуді столиці.

Нагадаємо, що станом на 2021 рік в Україні працювало 484 судді, які ухвалювали сумнівні рішення, пов’язані з резонансними справи щодо Євромайдану та учасниками Революції гідності. Задля того щоб кожен охочий міг перевірити на доброчесність будь-якого із суддів та дізнатися про те, чи відповідають його статки доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, активісти запустили спеціальну базу з досьє на них

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter