Верховний суд Ізраїлю дозволив почати призов ультраортодоксальних євреїв

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

25 червня, у вівторок, Верховний суд Ізраїлю ухвалив рішення про те, що ультраортодоксальні євреї також повинні підлягати обов’язковій військовій службі.

Про це пише Associated Press.

Ілюстративне зображення. Фото: Слово і Діло

У рішенні суду зазначається, що в умовах відсутності закону, який розрізняє студентів єврейських семінарій та інших призовників, система обов’язкової військової служби в Ізраїлі має охоплювати ультраортодоксів нарівні з іншими громадянами.

Суд визнав, що держава проводила недійсне вибіркове правозастосування, що є серйозним порушенням верховенства права та принципу рівності перед законом.

Хоча в постанові не вказано точної кількості ультраортодоксальних чоловіків, яких слід призвати, військові повідомили, що вже цього року можуть залучити до армії 3 тисячі осіб.

За словами експерта з питань релігії та державних справ і віцепрезидента Інституту єврейської народної політики Шукі Фрідмана, у Єрусалимі близько 66 тисяч ультраортодоксальних чоловіків мають право на військову службу.

Суд також постановив, що державні субсидії для семінарій, де навчаються звільнені від служби ультраортодоксальні чоловіки, мають залишатися зупиненими. На початку цього року суд тимчасово заморозив їхні бюджети.

Партії ультраортодоксів у парламенті категорично протистоять спробам залучити молодих ультраортодоксів до армії. Ізраїльський політик Іцхак Гольдкнопф назвав це рішення “дуже невдалим і таким, що розчаровує”

Ультраортодокси Ізраїлю становлять приблизно 13% з 9,9-мільйонного населення. Вони мають високий рівень народжуваності, що робить їх сегментом населення, який найшвидше зростає, – близько 4% на рік. За даними Комітету державного контролю ізраїльського парламенту, щорічно близько 13 тисяч ультраортодоксальних чоловіків досягають призовного віку 18 років, але з них менш ніж 10% вступають до армії.

Ультраортодоксальні євреї (або хареді) були звільнені від військової служби з моменту заснування Ізраїлю, оскільки вважали релігійні дослідження важливими для збереження юдаїзму.

У 2017 році суд скасував закон, який передбачав винятки для ультраортодоксів, але через численні відстрочення і тактики зволікань уряду щодо розроблення нового закону рішення затягнулося на роки.

Нагадаємо, що в березні цього року Швейцарська поліція заарештувала 15-річного підлітка, якого підозрюють у пораненні ортодоксального єврея. Напад стався поблизу синагоги в центрі Цюриха. Тоді поліція посилила заходи безпеки на єврейських обʼєктах у місті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter