Верховний Суд Гани підтримав закон, який криміналізує одностатеві стосунки

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися

24 липня Верховний Суд Гани підтримав закон, який криміналізує одностатеві стосунки.

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Jam Sta Rosa / AFP

У 2021 році Принц Обірі-Коранг, викладач права, подав позов до Верховного Суду з вимогою скасувати положення Кримінального кодексу 1960 року, які криміналізують гомосексуальні стосунки, аргументуючи це порушенням конституційного права на приватність.

Однак суддівська колегія у складі семи членів відхилила цей позов. Головуючий суддя Верховного Суду Пол Баффо-Бонні заявив, що причини рішення будуть оприлюднені пізніше.

Кримінальний кодекс Гани забороняє одностатеві сексуальні акти, називаючи їх “неприродним статевим звʼязком”, і передбачає покарання до трьох років позбавлення волі.

Покарання може бути посилене, якщо ухвалений у лютому закон “Про права людини та сімейні цінності” набуде чинності. У цьому випадку уряд вживатиме жорсткіших заходів проти тих, кого обвинувачують у “пропаганді ЛГБТІК-кампаній”.

На початку липня суд відклав ухвалення рішення щодо передачі цього законопроєкту на підпис президенту Нані Акуфо-Аддо, вказуючи на необхідність спочатку визначити його конституційність.

Нагадаємо, що 21 червня у Намібії Високий суд визнав неконституційними два закони колоніальної епохи, які криміналізували одностатеві стосунки між чоловіками. Це знакова подія для ЛГБТ+ спільноти в південноафриканській країні.

За даними правозахисників, обвинувальні вироки за цими звинуваченнями виносили відносно рідко, але ці закони увічнили дискримінацію ЛГБТ-спільноти та змусили її представників жити в страху.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter