Верховна Рада засудила примусову посадку літака з опозиційним журналістом Протасевичем у Мінську

Дата: 03 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Парламент ухвалив постанову “Про заяву Верховної Ради щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську”. Українські парламентарі засудили дії білоруської влади, які поставили під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу літака. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: 5.ua

Депутати Верховної Ради вимагають від режиму самопроголошеного Олександра Лукашенка негайно звільнити Романа Протасевича, всіх інших політичних в’язнів, а також зупинити свавілля і тортури, до яких вдаються силовики. Висловили парламентарі й підтримку діям уряду, який спочатку припинив авіасполучення з Білоруссю, а згодом запровадив заборону на польоти білоруських літаків над Україною.

Текст заяви мають невідкладно скерувати до Організації Об’єднаних Націй, Європейської комісії, Європейського парламенту, ПАРЄ, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, урядів та парламентів держав світу. Міжнародну спільноту закликають визнати режим Лукашенка загрозою міжнародній безпеці. 

Нагадаємо, що 23 травня білоруські силовики через нібито повідомлення про мінування примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли та затримали засновника, екс головного редактора опозиційного каналу NEXTA Романа Протасевича та його дівчину, громадянку РФ Софію Сапегу.

Саме цей канал був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Із серпня минулого року тисячі білорусів отримали штрафи та адміністративні арешти за участь у мітингах. Сотні людей у країні визнали політичними в’язнями, а, за даними ООН, щонайменше шестеро учасників протестних акцій зникли безвісти.

Фотографія обкладинки: tva.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter