Верховна Рада ухвалила законопроєкт про викривачів корупції

Дата: 17 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в цілому ухвалила законопроєкт №1010 про викривачів корупції. Він вносить зміни до Закону “Про запобігання корупції”.

За проголосували 252 депутати, повідомляє видання TheБабель. 

У законопроєкті йдеться про те, що викривачів не притягуватимуть до юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції. Інформаторам також гарантують безкоштовну правову допомогу – захист у разі загрози життю та здоров’ю, а також відшкодування витрат на адвоката.   

Крім того, викривачів обіцяють захистити від звільнення з роботи або пониження на посаді. 

Очікується, що українці анонімно повідомлятимуть про корупцію та інші порушення Національному агентству з питань запобігання корупції – на гарячу лінію або електронною поштою. Водночас НАЗК перевірятиме всі зазначені факти та отримуватиме пояснення від чиновників, про яких повідомив викривач. Інформатору нададуть результати перевірки протягом трьох днів після її закінчення.

У разі якщо розмір хабара або збитків, завданих державі, становитиме не менш ніж 5 000 прожиткових мінімумів і 9,6 млн грн з розрахунку прожиткового мінімуму в 1 936 грн за станом на 17 жовтня 2019 року., викривачі зможуть претендувати на грошову винагороду. Вона становитиме 10% предмета корупції, а чи призначати її інформатору – вирішуватиме суд. 

Цей закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Раніше правозахисники неодноразово зверталися до Володимира Зеленського та вказували на суттєві недоліки законопроєкту. Так, наприклад, фахівці просили захистити викривачів суспільно важливої інформації у будь-яких сферах, а не лише пов’язаної з корупцією.

Згідно з порівняльною таблицею до другого читання, рекомендації правозахисників не врахували. Однак є інформація, що фракція “Голос” планує внести на розгляд окремий законопроєкт про захист усіх викривачів. 

Раніше ZMINA писала про те, чому важливо законодавчо захистити інформаторів.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter