Зеленського закликають, аби майбутній закон про викривачів захищав не лише антикорупціонерів

Дата: 22 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Громадські організації стверджують, що запропоновані в офісі президента зміни до законодавства у сфері захисту викривачів не відповідають демократичним стандартам, оскільки захищають лише викривачів корупції. Натомість, згідно з Директивою ЄС щодо захисту викривачів інформації, захист і гарантії безпеки повинні мати і викривачі у сфері порушень прав людини, екологічних прав та в інших сферах. 

Про це представники організацій Freedom House Ukraine, Український інститут з прав людини, Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні, Blueprint for Free Speech та Transparensy International Ukraine заявили на брифінгу в УКМЦ, повідомляє кореспондент Центру прав людини ZMINA.

Вони наголошують, що профільні експерти не брали участі в розробленні законопроєкту, запропонованого офісом президента, і просять створити робочу групу за їхньої участі для підготовки якісного закон на захист викривачів з урахуванням всіх ризиків для прав людини і міжнародних стандартів. 

Оксана Нестеренко

“Ми вітаємо ініціативу Офісу президента створити гарантії для захисту викривачів. Але будь-яка добра ініціатива стане поганою, якщо не буде комплексного підходу до вирішення проблеми. Пропозиції президента – це латання ям на дорогах, але щоб комфортно було їздити, треба все ж таки будувати нову дорогу. Відповідно, нам потрібен комплексний законопроєкт”, – переконана Оксана Нестеренко, виконавча директорка Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні Національного університету “Києво-Могилянська академія” (ACREC).

“Зараз у президента і його адміністрації є реальний шанс лишитися справжніми реформаторами у сфері захисту викривачів, стати в один ряд з такими країнами, як Австралія, Британія та Японія, які мають якісний та комплексний закони про захист викривачів”, – додала кандидатка юридичних наук Оксана Нестеренко.

Експерти також наголошують, що законопроєкт офісу президента не передбачає звільнення викривачів від кримінальної відповідальності за розголошення інформації з обмеженим доступом. А це загрожує тим, що на викривача можуть тиснути через кримінальне переслідування.

Окрім цього, документ не пропонує дієвих механізмів інформування викривача про перевірку фактів, які він повідомив.

Громадське та експертне середовище просить Офіс президента та народних депутатів узяти за основну текст громадського законопроєкту “Про захист викривачів і розкриття інформації про шкоду або загрозу суспільним інтересам” №4038а і доопрацювати його для голосування у Верховній Раді. До розроблення цього документа долучилися понад 30 українських та міжнародних експертів.

Окрім цього, вони закликають офіс президента та народних депутатів розширити дефініцію захисту викривачів суспільно важливої інформації на всі сфери життя, прописати в законі дієві механізми захисту і гарантії безпеки відповідно до Директиви ЄС щодо захисту викривачів.

Учасники брифінгу наголосили, що законопроєкт, розроблений за участі громадськості передбачає:

  • створення надійних внутрішніх і зовнішніх каналів розкриття інформації;
  • систему захисту викривачів від утисків та переслідування;
  • гарантування захисту від репресій на робочому місці;
  • встановлення соціальних гарантій у разі звільнення;
  • заходи стимулювання повідомлень про злочини або порушення прав людини;
  • створення інституційного механізму захисту викривачів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter