Верховна Рада скасувала акредитацію для журналістів з каналів Медведчука – нардеп

Дата: 13 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Журналісти телеканалів “112 Україна”, NewsOne і ZIK більше не матимуть акредитації на роботу у Верховній Раді.

Про це повідомив народний депутат з фракції “Голос” Роман Лозинський у фейсбуку.

Фото: Facebook Романа Лозинського

“В медведчуківських помийок забрали акредитацію на ведення журналістської діяльності в стінах Верховної Ради! Цілком справедливо, бо ці рупори пропаганди з-за порєбріка займалися явно не журналістикою, а лише підривною діяльністю і дискредитацією проукраїнських сил Парламенту”, — написав нардеп.

Лозинський також додав, що минулого тижня звернувся до спікера ВР Дмитра Разумкова та голови апарату Верховної Ради України Михайла Теплюка з вимогою скасування акредитації для Zik, Newsone i “112 Україна”.

Згодом він заявив про таку ініціативу з трибуни Верховної Ради. Це викликало велике обурення у лавах фракції ОПЗЖ.

Нагадаємо, що 3 лютого президент підписав указ про запровадження санкцій терміном на п’ять років щодо бізнесмена Тараса Козака, а також щодо телеканалів ZIK, “112 Україна” та NewsOne, власником яких він є. За час свого існування мовники неодноразово ставали об’єктами уваги Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, адже транслювали російську пропаганду та не гребували мовою ворожнечі в ефірі.

Блокування телеканалів викликало неоднозначну реакцію, зокрема, через механізм позасудового обмеження мовлення. Небезпечним прецедентом, який згодом можуть використати для тиску на інших мовників, назвали блокування в Національній спілці журналістів.  

Докладніше про те, на чому базується заборона, чи можна буде її оскаржити в суді, зокрема в ЄСПЛ, а також чи є блокування телеканалів наступом на свободу слова, читайте в розборі ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter