Верещук закликала політиків не розмовляти з українцями, які перебувають за кордоном, як зі зрадниками чи злочинцями

Дата: 04 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук закликала не залякувати та не шантажувати українців, які виїхали за кордон. 

Про це вона написала на своїй сторінці в телеграмі.

Фото: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

“Так, зараз багато українців перебувають за кордоном. Так, багато з них із різних причин не хочуть або не можуть зараз повертатись. Так, серед них багато чоловіків, які бояться мобілізації. Не буду давати рецепти, що робити, щоб люди поверталися. Але можу сказати, чого зараз робити точно не варто”, – написала вона.

Звернувшись до колег у владі та інших політиків, Верещук закликала не розмовляти з українцями, які виїхали за кордон, так, ніби вони зрадники або злочинці. Також вона радить не погрожувати їм різними заходами, особливо які стосуються їхніх документів.

Вона наголосила, що такі публічні заяви чи кроки не дадуть реальної користі.

“Ніхто не повернеться тому, що злякався, або тому, що совість заїла. А от що цілком можливо, що кожна така публічна заява означає певну кількість українців, які вирішать будувати майбутнє своє та своїх дітей не в Україні. Тобто всілякі такі лякалки мобілізацію не покращують, а демографію та економіку погіршують. То нащо це робити?” – резюмувала вона.

Нагадаємо, що раніше посадовці заборонили надавати консульські послуги чоловікам мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку. 

Згодом Міністерство закордонних справ розпорядилося відновити приймання заяв від чоловіків призовного віку на вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах. Однак тепер разом з іншими документами чоловіки будуть повинні подавати й свій військово-обліковий документ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter