Венедіктова скасувала поновлення на посаді прокурора Києва люстрованого Сергія Юлдашева

Дата: 24 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова скасувала наказ про призначення прокурором Києва Сергія Юлдашева, якого за Законом “Про очищення влади” звільнили ще у 2015 році, однак поновили на початку поточного. 

Про це повідомила речниця прокуратури Києва Надія Максимець, передає “Українська правда”.

Венедіктова скасувала наказ свого попередника т.в.о генпрокурора Віктора Чумака від 6 березня про призначення Юлдашева прокурором Києва. Сам Юлдашев вже розповів, що оскаржуватиме рішення Венедіктової у суді. 

Нагадаємо, що у 2013–2014 роках Юлдашев був заступником прокурора Луганської області, а тому підпадав під дію Закону “Про очищення влади”. Його звільнили ще в березні 2015 року, проте на початку поточного року Дніпропетровський окружний адмінсуд поновив його на посаді. Окрім поновлення, судді постановили стягнути з Прокуратури міста Києва суму середнього заробітку за час вимушеного прогулу в розмірі 37 097 гривень з вирахуванням розміру обов’язкових платежів. У своєму рішенні судді посилалися на тлумачення Європейського суду з прав людини, який визнав, що під час люстрації Україна порушила права звільнених посадовців. 

Наприкінці лютого рішення ЄСПЛ щодо люстрації українських посадовців набуло чинності. Згодом у Мін’юсті повідомили, що планують подати на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який би дозволив створити комісію для розгляду скарг щодо неправомірної люстрації. 

Як відомо, так званий закон про люстрацію передбачав звільнення посадовців, які допомагали колишньому президентові Віктору Януковичу узурпувати владу, були причетними до переслідувань активістів під час протестів на Майдані, а також співпрацювали з іноземними спецслужбами для підриву територіальної цілісності України. Згідно з документом, з посад держслужбовців усували й тих, хто в минулому обіймали пости в КПРС і КДБ.

Ще під час ухвалення закону правозахисники критикували деякі його пункти, що, на їхню думку, порушували право людини на захист приватного життя. Також вони казали про те, що люди, які підпали під люстрацію, мали можливість оскаржувати рішення про усунення в судовому порядку з дотриманням права на справедливий суд.

За півтора року від початку люстрації в Україні звільнили майже тисячу чиновників, що становить 1/5 їхньої загальної кількості.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter