Вдосконалювати законодавство з питань переселенців допомагатимуть громадські активісти

Дата: 16 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Представники громадських організацій та рухів братимуть участь у розробці проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення законодавства України стосовно захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Як повідомила координаторка проектів Центру інформації про права людини Людмила Янкіна, 15 листопада відбулись установчі збори Робочої групи з питань підготовки законодавчих актів з питань переселенців.

Як зазначила Янкіна, яка є учасником робочої групи, група впроваджуватиме свою діяльність при Міністерстві з тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб та за підтримки Ради Європи в Україні.

Зокрема, представниця Центру інформації про права людини працюватиме за двома напрямками – “Вдосконалення правового становища внутрішньо переміщених осіб та повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування з питань ВПО” та “Проблеми захисту соціально-економічних прав ВПО”. Очолюють ці робочі напрямки експертка з питань ВПО Інституту суспільно-економічних досліджень, виконавча директорка Донецької обласної організації “Комітет виборців України” Тетяна Дурнєва та правовий аналітик БФ “Право на захист” Олена Виноградова.

Крім згаданих напрямків, робоча група приділятиме увагу ще наступним трьом:

підтвердження цивільних станів та угод, визнання юридичних фактів (роботу координуватиме Олена Сінчук – начальник Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги);

питання щодо покращення доступу до освіти (роботу координуватиме Володимир Устименко, директор Інституту суспільно-економічних досліджень НАН України, доктор юридичних наук, професор);

житло, реституція, компенсація за втрачену власність (роботу координуватиме Олеся Цибулько, радник Міністра з питань тимчасово-окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України).

“Ця зустріч є знаковою у першу чергу тому, що це стосується прав людини і робота, яка буде вестись Робочою групою, буде важлива не лише для тих, хто постраждав від окупації та збройних конфліктів, а й для кожного нашого співгромадянина. Зараз ми впроваджуємо зміни у доволі тяжких умовах і нам доведеться жити з цими змінами ще багато років, та у нас, як у молодого міністерства, є бажання і бачення того, яким чином ми маємо співпрацювати з громадськими діячами. Перед нами стоять серйозні виклики та на нас лежить велика відповідальність”, – зазначив заступник міністра з питань окупованих територій Георгій Тука під час своєї вітальної промови.

Присутній на зустрічі заступник голови Комітету з прав людини при Верховній Раді України Георгій Логвінський у свою чергу зазначив, що вважає цю ініціативу вкрай важливою та необхідною.

“Ми зі свого боку готові надати усю необхідну підтримку”, – додав він.

“Ми вже провели багато роботи з Міністерством соціальної політики, СБУ, з Міністерством фінансів, але повноцінно захистити права людини нам поки що не вдається, на жаль, саме через те, що багато депутатів не розуміють глибини проблеми та не включають наші питання у порядок денний. Тож я дуже дякую всім, хто підключився до роботи над змінами, оскільки нам дуже потрібна спільна адвокаційна робота”, – зазначила народна депутатка Наталія Веселова.

Представник Уповноваженого ВР з питань дотримання прав ВПО Жанна Лук’яненко вважає, що подібні зміни в законодавстві потрібні давно.

“Те, що потрібно створити такий мозковий центр, це питання назріло вже давно. На ці зміни чекають люди, на житті яких серйозно відбились складнощі в країні. До цієї роботи ми маємо віднестись максимально відповідально та завжди намагатись знаходити компроміс між потребами людей та можливостями країни”, – каже Лук’яненко.

Керівник проекту Ради Європи Ганна Христова зазначила, що учасники робочої групи не дозволять, щоб проблеми, з якими зіштовхуються ВПО, замовчувались.

“Ми сподіваємось, що робота буде відбуватись за інклюзивним методом із залученням усіх сторін. Ми вважаємо, що основною перевагою цього заходу є те, що це початок спільної роботи, а не захід заради заходу. Дуже приємно починати роботу над тим, що не закінчиться сьогодні та зараз, а принесе конкретні результати вже у грудні. Робота в межах цієї групи ніколи не буде відбуватись для “галочки”, а завжди матиме на меті принести у суспільство потрібний результат. Ми наголошуємо на тому, що Рада Європи розробила саме ті стандарти, які є обов’язковими до виконання, а не просто рекомендації”, – підсумувала вона.

В цілому до складу робочої групи увійшов 31 представник громадських та міжнародних організацій і профільних міністерств.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter