Убивство Георгія Гонгадзе: Верховний Суд залишив Пукача за ґратами довічно

Дата: 02 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний Суд України 2 липня відмовив у задоволенні касаційної скарги захисту колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, засудженого до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе, – його залишили за ґратами довічно.

Про це повідомила Валентина Теличенко – адвокатка Мирослави Гонгадзе, пише “Детектор медіа”.

Джерело: promin.cv.ua

Перше підготовче засідання щодо касаційної скарги відбулося в грудні 2019 року, а від рішення суду в першій інстанції минуло вже вісім років.

Пукача засудили до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна і забороною обіймати державні посади 29 січня 2013 року. 

Апеляційну скаргу захисту засудженого суд розглянув і залишив без задоволення в січні 2016 року. Окрім умисного вбивства журналіста, Пукачу також підтвердили вирок за умисне знищення у 2003 році документів МВС про ведення негласного спостереження, зокрема оперативної картотеки. Водночас апеляційний суд тоді перекваліфікував цей злочин з “перевищення службових повноважень” на “умисне знищення співробітником правоохоронного органу доказів у справі”, однак звільнив Пукача від кримінальної відповідальності за цей злочин через закінчення терміну давності.

Того ж року адвокати Пукача оскаржили рішення про його довічне ув’язнення в касаційній інстанції; справа розглядалася до сьогодні.

Якнайшвидше завершити касаційне провадження в справі у 2020 році закликав владу України Комітет міністрів Ради Європи.

Нагадаємо, що журналіст, засновник видання “Українська правда” Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. За декілька місяців у Таращанському лісі, за 70 км від Києва, знайшли обезголовлене тіло, в якому друзі й родичі впізнали журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердила, що це тіло Гонгадзе.

Пізніше, восени 2000 року, було оприлюднено так звані “плівки Мельниченка” – записи з кабінету другого президента України Леоніда Кучми, які нібито свідчили про причетність його та інших високопосадовців і політиків до вбивства журналіста.

У лютому 2001 року Генпрокуратура порушила справу за статтею “Умисне вбивство”. Через вісім років суд визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС – Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова – та призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років.

У квітні 2014 року Генпрокуратура розпочала перегляд справи про вбивство Гонгадзе і перевірку причетності до нього Кучми. Через рік прокуратура поновила досудове розслідування за фактом організації умисного вбивства журналіста за попередньою змовою групою осіб, а також за фактом перевищення влади й службових повноважень з боку людей, які посідали особливо відповідальне становище, що спричинило тяжкі наслідки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter