Убивцям активіста Віталія Ващенка ухвалили вироки

Дата: 06 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Обвинувачених у вбивстві активіста Віталія Ващенка, якого у 2016 році забили до смерті битами, засудили до 8, 10, 13 і 13,5 років позбавлення волі.

Про це повідомляє видання “Терміново”. 

Під час судових дебатів прокурор та дружина Віталія Ващенка просили найвищої міри покарання для обвинувачених – довічного позбавлення волі, однак суд відправив їх за ґрати. 

Олександра Закутного відправили до в’язниці на 10 років за скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 121 КК України, – організація умисного тяжкого тілесного ушкодження, тобто умисного тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, вчиненого групою осіб на замовлення. Сергія Бабенка засудили за “пособництво в умисному тяжкому тілесному ушкодженні, тобто умисному тілесному ушкодженні, небезпечному для життя в момент заподіяння, вчиненому групою осіб на замовлення”, до восьми років і шести місяців позбавлення волі. Олексій Цимбалюк за “умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення”, дістав покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю. Максима Кондратенка за цією ж статтею відправили за ґрати на 13 років і шість місяців з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

Наразі всі обвинувачені перебувають під вартою в СІЗО, де вони будуть, поки вирок не набере чинності. Присутнім на ухваленні вироку був лише підозрюваний в організації вбивства Олександр Закутній. Двоє виконавців – Максим Кондратенко й Олексій Цимбалюк – та пособник Станіслав Бабенко не виявили бажання бути в судовій залі й слухали все із СІЗО через відеозв’язок.

 
Водночас дружина вбитого активіста повідомила, що не задоволена вироком суду та проситиме переглянути його: 

“Я просила найвищу міру покарання по 115-й статті – довічне ув’язнення. Хоча б виконавцям та організатору. Суд вирішив інакше, і коментувати дії суду не в моїй компетенції. Думаю, що апеляцію подасть і прокуратура, оскільки в нас була спільна позиція”.

Замовника вбивства Ващенка досі не встановлено, проте, як повідомила його дружина Наталія, зрушення в цій справі є, адже щодо замовника відкрито кримінальне провадження.

За словами Ващенко, у справі вбивства її чоловіка загалом відбулося близько 100 судових слухань, однак вона звернула увагу на те, що дехто з підсудних уже скоро може вийти на волю, тому що вони були затримані, коли ще діяв закон Савченко. Отже, один день перебування під вартою в СІЗО їм зараховується за два дні позбавлення волі під час обчислення судом строку покарання. 

Нагадаємо, що в травні 2016 року на Тернопільщині вбили члена громадської ради “Народна рада” та депутата Кременецького міської ради Віталія Ващенка. Близько 23-ї години двоє невідомих осіб завдали тілесних ушкоджень чоловіку, а через три години він помер у реанімаційному відділенні лікарні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter