У світі за перший місяць року одна журналістка загинула, десятки працівниць ЗМІ зазнали тиску – CFWIJ

Дата: 01 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Протягом січня 2022 року Коаліція “Жінки в журналістиці” (CFWIJ) задокументувала 26 випадків правопорушень щодо жінок-журналісток у всьому світі – це затримання, юридичні переслідування та фізичні напади.

Про це повідомили на сайті організації.

Арешт журналістки Седеф Кабаш у Туреччині через звинувачення в “образі президента” Реджепа Тайїпа Ердогана. Джерело: womeninjournalism.org

У Мексиці 23 січня невідомі застрелили журналістку Лурдес Мальдонадо Лопес. 

Пізно ввечері 18 січня влада М’янми заарештувала репортерку Dawei Watch Ма Мо М’їнт та її колег, через тиждень, 25 січня, її звільнили.

У Туреччині журналістку Седеф Кабаш узяли під варту через звинувачення в “образі президента” Реджепа Тайїпа Ердогана. Проти неї розпочали розслідування за критику глави держави в програмі, яка вийшла на опозиційному телеканалі.

“Образу” побачили в прислів’ї, яке вона озвучила, а згодом повторила у твіттері.

“Є дуже відоме прислів’я, яке говорить, що корона на голові робить людину мудрішою. Але ми бачимо, що це не так. Бик, що потрапив у палац, не стає царем: це палац перетворюється на хлів”, – сказала вона.

У Казахстані влада на тлі масових протестів закрила кілька новинних платформ і затримала журналістів. Серед затриманих була журналістка Айжан Ауельбекова. Згідно з інформацією на її сторінці у фейсбуку, жінку тримали під вартою три години, перш ніж відпустили. Жодних офіційних звинувачень їй так і не висунули.

У Франції 15 січня під час протесту проти вакцинації в Парижі напали на двох журналістів, зокрема на кореспондентку AFP Естель Руїс. За повідомленням CFWIJ, на відеожурналістку напав чоловік у капюшоні з мегафоном, який погрожував їй смертю.

Також розглядаються 12 судових справ щодо журналісток, відкритих через їхню професійну діяльність. У Греції колишня журналістка-розслідувачка і телеведуча Іоанна Пападаку постала перед Верховним судом країни 25 січня у зв’язку з висвітленням великого корупційного скандалу. 

У Туреччині відбулись одразу кілька слухань. Зокрема, 6 січня у Вані пройшло четверте слухання справи проти журналісток Шехрібан Абі, Назан Сала та Зейнеп Дургут. Медійницям висунули звинувачення в участі в “терористичній організації” за те, що вони повідомили про двох жителів села Ван, закатованих військовими. Суд виправдав усіх журналісток, окрім Сала, якій потенційно загрожує 15-місячне ув’язнення. 

Сьоме слухання в справі про “членство в терористичній організації” проти журналістки Садіє Есер перенесли через відсутність свідка.

П’яте слухання в справі проти журналістки Рожди Огуз відбулось у Вані. Журналістку звинувачують у причетності до збройної терористичної організації та поширенні пропаганди, хоча насправді вона лише виконувала свої професійні обов’язки.

У Стамбулі відбулося 16-те слухання в справі журналістки Мешале Толу. Жінку звинувачували в участі в терористичній організації, суд зняв з неї всі звинувачення. 

Слухання сфабрикованої справи про терор проти екскерівниці газети Taraf Ясмін Чонгар та інших журналістів перенесли в 38-ме. Видання закрили 2016 року за зв’язки з рухом Гюлена.

У справі про терор проти журналістки Хатідже Шахін суд продовжив обмеження на поїздки, накладені на неї 2018 року, і переніс слухання на 18 квітня 2022-го. 

На другому засіданні в справі проти журналістки Дері Окатан, яку звинувачують у “пропаганді через соцмережі”, прокурор попросив засудити медійницю до більш ніж восьми років позбавлення волі.

27 січня відбулося шосте слухання справи проти журналістки Бусе Согютлю, яку обвинувачують у тероризмі. Адвокати чекали на оголошення вироку, проте засідання перенесли на 3 лютого.

У Стамбулі відбулося четверте слухання справи проти Рейхан Чапан, відкритої за публікацію про загибель протестувальника та роль поліції в цій трагедії. Засідання перенесли на 24 березня. 

Загалом Туреччина стала першою країною з 14 зареєстрованими фактами юридичних переслідувань.

Юридичного переслідування зазнала також журналістка Керол Кадавалладр у Великій Британії: суд дозволив розглядати справу проти неї за звинуваченням у наклепі за позовом мультимільйонера Аррона Бенкса. Обвинувачення ґрунтуються на коментарі, який жінка зробила під час виступу на TED щодо зв’язку Аррона з Найджелом Фараджем та його кампанією щодо Brexit.

В Індії журналістка Рана Аюб отримала погрози зґвалтуванням та смертю після того, як вона стала мішенню кампанії дезінформації за висловлення солідарності з Єменом та критику політики Саудівської Аравії.

Індійська журналістка, працівниця The Wire Ісмат Ара подала скаргу до поліції Делі через те, що її намагалися “продати” на Bulli Bai – платформі, яку чоловіки-індуїсти використовують як засіб для сексуального домагання до мусульманок.

Загалом у цій країні CFWIJ задокументував три випадки сексуальних домагань та насильства в інтернеті.

У Канаді журналістки Мерседес Стівенсон і Рейчел Гілмор зіткнулися з організованим переслідуванням в інтернеті через свої соцмережі, а також отримували погрози на електронну пошту після провокаційного твіту правого політика Максима Берньє. Дослідники нагадали, що минулого року підбурювання політика призвело до того, що понад 20 жінок-журналісток стали мішенню організованої кампанії ненависті. 

Коаліція для жінок у журналістиці (CFWIJ) вимагає справедливості для жінок-журналісток, які не мають страждати через свою роботу.

Нагадаємо, що CFWIJ ретельно відстежує та документує випадки порушень щодо журналісток, аналізує поширені методи нападів на них та протидіє спробам задушити свободу преси. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що навесні нинішнього року найнебезпечнішими країнами для журналісток, згідно зі звітом Коаліції “Жінки в журналістиці”, стали Палестина, Алжир та Туреччина. Жінки зазнавали фізичних нападів, юридичного переслідування, расової дискримінації, були ув’язнені без суду, проти них проводилися масові кампанії дезінформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter