У Туреччині виправдали німецьку журналістку, обвинувачувану в пропаганді тероризму

Дата: 17 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Туреччині суд виправдав німецьку журналістку турецького походження Мешале Толу, яку разом з чоловіком та ще кількома особами обвинувачували в пропаганді тероризму та підтримці діяльності ліворадикальної Компартії Туреччини / Марксистсько-ленінської.

Судовий процес тривав понад чотири роки, пише Spiegel.

Мешале Толу. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

Видання також оприлюднило допис Толу у твіттері, де журналістка пише: “Через чотири роки, вісім місяців і 20 днів: виправдана за обома пунктами!” 

Скриншот допису Мешале Толу у твіттері

Толу, яка працювала в інформаційному агентстві Etha, закритому урядовим декретом, заарештували в Стамбулі у квітні 2017 року, взявши штурмом її квартиру. Водночас затримали журналіста Die Welt Деніза Юджеля та правозахисника Петера Штойдтнера.

Жінку протримали під арештом понад сім місяців – до середини грудня того ж року. 2018-го судді зняли заборону на виїзд журналістки за кордон, і вона повернулася до Німеччини. Надалі судовий процес тривав без її особистої участі. Чоловік Толу також виїхав з Туреччини.

Юджеля відпустили та дали можливість виїхати до Німеччини 2018 року. Його заочно засудили до майже трьох років позбавлення волі. Штойдтнера виправдали 2020 року.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 2021 року Туреччина разом з Палестиною та Алжиром стала найнебезпечнішою країною для журналісток. Вони зазнавали фізичних нападів, юридичного переслідування, расової дискримінації, були ув’язнені без суду, проти них проводилися масові кампанії з дезінформації тощо. 

Такі дані навела коаліція “Жінки в журналістиці” (CFWIJ) у звіті за результатами моніторингу про випадки насильства щодо журналісток з 92 країн.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter