Найнебезпечнішими країнами для журналісток стали Палестина, Алжир та Туреччина – “Жінки в журналістиці”

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У травні нинішнього року десятки журналісток у всьому світі зазнавали фізичних нападів, юридичного переслідування, расової дискримінації, були ув’язнені без суду, проти них проводилися масові кампанії дезінформації – найнебезпечнішими країнами стали Палестина, Алжир та Туреччина.

Такі дані навела коаліція “Жінки в журналістиці” (CFWIJ) у звіті за результатами моніторингу про випадки насильства щодо журналісток з 92 країн. 

Джерело: womeninjournalism.org

Зокрема, CFWIJ повідомила про загибель палестинської журналістки Рееми Саад. За даними джерел коаліції, вона була вбита 12 травня у своєму помешканні разом з дітьми та чоловіком під час бомбардування ізраїльськими військовими сектору Газа.

Щонайменше 18 журналісток зазнали нападу або перешкоджання своїй професійній діяльності. Найбільше таких інцидентів зафіксовано в Палестині, також вони задокументовані в Канаді, Німеччині, Туреччині, Кенії, Сомалі, Уганді та на Філіппінах.

14 травня в Алжирі поліція заарештувала журналістку Кензу Хатту та щонайменше 15 інших репортерів за висвітлення антиурядового протесту.

Ще 19 журналісток затримували правоохоронні органи їхніх країн. Найбільше затримань працівниць медіа фіксувалося в Білорусі. Так, 13 травня під час висвітлення конференції в коворкінг-центрі Startup Family в Мінську затримали фотографиню-фрілансерку Тетяну Капітонову. Репортерка Любов Касперович була засуджена до 15 діб арешту за звинуваченням в участі в несанкціонованій демонстрації. Також після масових репресій проти незалежного новинного сайту TUT.BY 13 співробітників, зокрема шість жінок, залишаються під вартою. 

Щонайменше шість журналісток у травні зазнали фізичного нападу. Це сталося в Кот-д’Івуарі, Грузії, Перу, Гонконгу, Ірані та Палестині.

Також журналістки зазнавали онлайн-домагань: випадки зафіксовано в Туреччині, Канаді, Індії, Південній Африці; юридичного переслідування – у Білорусі, Угорщині, Росії, Саудівській Аравії та Туреччині; були незаконно звільнені з роботи в Гонконзі та США. 

Трьом жінкам довелося зіткнутися з расовою дискримінацією – у США, Португалії та Туреччині.

“Коаліція “Жінки в журналістиці” (CFWIJ) вимагає справедливості щодо жінок-журналісток, які зазнали вбивств, погроз, нападів та переслідувань. Ми маємо подолати прогалини, що існують у наших суспільствах об’єднаними, сміливими та рішучими діями”, – йдеться на сторінці коаліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter